Published On: Čet, ožu 3rd, 2022

Dogodi se nuklearni napad, niste cijepljeni i nemate potvrdu – Što učiniti?

Nuklearna eksplozija može napraviti ogromne štete i nanijeti velike žrtve udarom, visokim temperaturama i zračenjem. No moguće ju je preživjeti, ako za nju budete spremni i poduzmete sve što je moguće u zaštiti sebe i obitelji.

Izravno zastrašivanje europskog stanovništva nuklearnim napadom, a koje dolazi iz Moskve, proizvelo je strah i među hrvatskim građanima. Tablete joda su roba koja se zadnjih dana pojačano traži u ljekarnama, a sve češće se guglaju i upute o zaštiti u slučaju nuklearnog rata.

Iako se u nekadašnjoj Jugoslaviji ova materija redovito učila na školskim satovima i ponavljala u sklopu općih vježbi pripravnosti “Ništa nas ne smije iznenaditi”, čini se da su mnogi zaboravili procedure koje u slučajevima ratne katastrofe mogu spasiti život.

Za strah i paniku, još uvijek, nema opravdanog razloga. I valja ih suzbiti, jer je strah ono što službena Moskva u ovom trenutku želi. No važna i korisna znanja – valja usvojiti.

Donosimo vam upute koje je izdala američka! Federalna agencija za krizne situacije.

Prije napada

 • Saznajte gdje su skloništa najbliža mjestima na kojima provodite velik dio vremena kao što su posao, kuća, škola… Najbolje ćete biti zaštićeni u podzemnim objektima, podzemnim etažama, podrumima ili u središtu velikih građevina.
 • Otvorena vanjska područja i automobili te kuće ne pružaju dovoljnu zaštitu od nuklearne detonacije.
 • Za svaki slučaj treba spakirati najnužnije potrepštine, dovoljne za preživljavanje prvih 24 sata; nekvarljivu hranu, vodu, lijekove, vlažne maramice i radio prijemnik na baterije. Uz to, valja spakirati svjetiljku i rezervne baterije za slučaj dužeg boravka u zaklonu.

Za vrijeme napada

 • U slučaju iznenadnog napada, uđite u najbližu zgradu i udaljite se od prozora. Betonski zidovi će vas zaštiti od udara i radijacije. Ne gledajte u bljesak, jer vas on može oslijepiti na nekoliko minuta.
 • Ako se nađete na otvorenom, potražite bilo kakvu zaštitu od udara. Lezite licem prema dolje da biste zaštitili golu kožu od vrućine i letećih predmeta. Ako ste u vozilu, zaustavite se i pognite glavu među koljena.
 • Nakon prolaska početnog udara potražite najbliži zaklon. Imate desetak ili više minuta do spuštanja radioaktivne prašine. Jakost zračenja biti će najjača  u prvim satima nakon detonacije.
 • Slušajte radio program, pratite medije. Pratite upute za evakuaciju i dolazak do sigurnih mjesta. U slučajevima evakuacije, ne vraćajte se dok vam se ne kaže da je povratak siguran.

Poslije napada

 • Ako vas je dohvatio oblak radioaktivnih čestica i nakon toga ste pronašli zaklon, skinite vanjske slojeve odjeće koji su najzagađeniji.
 • Otuširajte se ili se operite sapunom i vodom kako biste s površine tijela skinuli radiokativne čestice, pogotovo s dijelova kože koji nisu bili zaštićeni odjećom. Ako vam tuš nije dostupan, koristite vlažne maramice ili vlažnu krpu.
 • Očistite i ljubimce, nježno iz njihovog krzna iščetkajte radioaktivne čestice i operite ih, ako je moguće.
 • Hrana i piće koji su bili skladišteni unutar zgrade, sigurni su za konzumaciju. Hranu i piće koji su bili nezaštićeni i izloženi radioaktivnoj prašini, nemojte konzumirati.
 • Ako ste bolesni ili ozlijeđeni, slušajte službene upute kako doći do najbliže točke na kojoj će vam biti pružena pomoć.

Da , i kakve veze ovaj cijeli tekst ima s COVID potvrdom i cijepljenjem?

Kakvim COVID-om? Jel netko spominjao COVID?

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Goga
Goga
2 mjeseci prije

Uzalud pišete ovakve glluposti.

Goga
Goga
Šta ti kažeš na ovo?  Goga
2 mjeseci prije

Sve dolazi iz Moskve, jeLde? A amursko nuklearno oružje u Evropi? ŠTA RADI AMURSKO NUKLEARNO ORUŽJE U EVROPI?

KISINDZER
KISINDZER
Šta ti kažeš na ovo?  Goga
2 mjeseci prije

KOJI OVO LUDAK PISE. CUJ SAVJETA. MA KAKVI. UZMITE VI DEKU I IZADJITE NA OBLIZNJU NJIVU I SUNCAJTE SE. TO JE JEDINI SAVJET. DA SE NE MUCITE PUNO. HA BUDALESTINA.

Hogar
Hogar
2 mjeseci prije

Kako nema veze.U skloniste ne može ko nije cijepljen.Zar da zarazi ostale?