Published On: Pet, ožu. 24th, 2017

DOGAĐAJ GODINE U FILOZOFSKOM TEATRU Časna sestra, jedna od najutjecajnijih intelektualki europske ljevice, gostuje kod Srećka Horvata

ZAGREB – Filozofski teatar Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu ugostit će u nedjelju 9. travnja časnu sestru Teresu Forcades, ikonu europske ljevice i najradikalniju časnu sestru Europe, čiji dolazak domaćin Srećko Horvat najavljuje kao ovogodišnji događaj sezone.

Teresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na Harvardu magistrirala Teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja, te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi.

Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa (Ogorčeni), nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine. Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.

Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u slavnome samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi “Vjera i sloboda” jednostavno kaže: “Niti jedna crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet”.

Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu ovih dana objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: “Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje strukture moći, nije teologija”.

“Nakon prošlogodišnjeg gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisau Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može se smatrati ovogodišnjim događajem godine”, izjavio je voditelj Horvat u najavi gostovanja.

Sibenik, 060914.
Teresa Forcades, benediktinka iz Spanjolske, nalazi se u Sibeniku povodom Festivala alternative i ljevice, a predstavit ce se zadnji dan festivala.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer