Iako nitko ne spominje Treći entitet u BIH i ključna tema je vraćanje Izbornog zakona u ustavni okvir Šarović je odlučio ići s tom temom. Koja je kaže, prijetnja Srpskoj. On ne vidi prijetnju u sutrašnjici u kojoj ako bi Bošnjaci uspjeli uzeti svu vlast u FBIH baš kako su je već uzeli Srbima sutra […]

" />
Published On: Uto, svi 4th, 2021

DODVORAVAČ SARAJEVU: “Treći entitet bi značio manju Republiku Srpsku”

Iako nitko ne spominje Treći entitet u BIH i ključna tema je vraćanje Izbornog zakona u ustavni okvir Šarović je odlučio ići s tom temom. Koja je kaže, prijetnja Srpskoj. On ne vidi prijetnju u sutrašnjici u kojoj ako bi Bošnjaci uspjeli uzeti svu vlast u FBIH baš kako su je već uzeli Srbima sutra imali i 2/3 vlasti u BIH. I time bi hrvatsko pitanje bilo završeno a fokus Bošnjaka okrenuo bi se na “udaranje Srba nogama i rukama” kako je to najavio savjetnik Željka Komšića, SDA-ovog pričuvonog Predsjednika. Šarović bi radije mogao pojasniti srpskoj javnosti kako to da je SDS i dalje u koaliciji s partijom koja najavljuje nakon otimačine hrvatskog ustavnog prava fizički obračun sa Srbima,

Kad smo kod Trećeg entiteta, uzmimo hipotetsku situaciju da svi u BIH pristaju na BIH organiziranu kao prostu federaciju tri građanska entiteta s jakom državnom vladom i jednim predsjednikom koji bi se birao u dva izborna ciklusa na razini cijele BIH. Uzmimo dakle da sve tri strane sjede za stolom i dogovaraju unutarnje prekrajanje granica. RS može reći da je ne zanima prekrajanje a može reći da je zainteresirana. I svaki tren napustiti sastanak.

U tim hipotetskim uvjetima kako to Šarović zamišlja “smanjenje” RS-a? Logično je da niti jedan srpski predstavnik u takvim uvjetima ne bi stavio potpis na manju RS. Ali bi sigurno bio vidno zainteresiran za općine Drvar, Glamoč, Sanski Most i Grahovo. Koje čine više od 10% BIH. Ukratko Šarović je poručio Srbima da te općine prepuste Bošnjacima. I da tamo srpskog interesa nema.

Kako? Plašeći ih Trećim entitetom. Kojeg Hrvati i ne traže. Traže da se ispoštuje ono što je potpisano u Daytonu. Konsocijacijski federalizam u FBIH.

Ako pak Bošnjaci ne žele Federaciju više i žele Treći bošnjački entitet, to će morati glasno reći. Praksa prevare sudova i ponižavanja države je prošlost.

”Zalažem se za promjenu Izbornog zakona sa pitanjima koja su lakše rješiva. Postoji niz pitanja koja se mogu riješiti. HDZ misli da je to odlična prilika da riješi neka vrlo važna pitanja koja su u interesu te stranke, ja to ne dovodim u pitanje. Poštujem njihov stav da imaju određen zahtjev”, kazao je.

”BiH ne treba treći entitet. To je velika avantura za sve političke subjekte i cijelu RS. To je nešto u šta mi ne bismo trebali da ulazimo. Raspakivanje Daytona i treći entitet to je kao da se igrate sa vatrom. Zašto bi to RS podržavala? Ne razumijem Dodika. Na stranu suradnja, prijateljstvo sa bilo kim, ali igrati se avanturistički pozicijom RS koja je stvorena u tako dramatičnim okolnostima i to raspakivati i reći možda bi to trebalo treći entitet. To automatski znači manju RS. Ja kao razuman čovjek ću reći ne, što će nama tako nešto. Izborni zakon OK, ali teška pitanja ne možemo da se oko njih dogovorimo. Postoji 15 pitanja koja možemo riješiti: da bude manje korupcije, video nadzor, elektronska kontrola glasova… Praktična pitanja ne dolaze na red zbog velikih“, izjavio je Šarović.

Šarović poručuje da pitanje ukidanja povelja ratnim zločincima treba delegirati SNSD-u

Govoreći o ukidanju povelja ratnim zločincima Šarović je rekao kako se u tu cijelu priču ubacila NSRS, koja i nije dodijelila te povelje, i traži se da ona o tome odluči.

”Mi u SDS-u kažemo da je netko imao razlog za to da dodijeli, dobio naklonost nekih građana, aplaudirali su Dodiku i SNSD-u što su se odlučili za to, a mi smatramo da se to ne treba naći na sjednici NSRS. Treba ga delegirati SNSD-u i reći morate da nađete određeno rješenje. Sada bi bilo najlakše reći hajde neka Narodna skupština donese odluku da se oduzmu te medalje, a onda će Dodik ili neko drugi kada ode Inzko ponovo dodijeliti takvo nešto. Smatram da je to ponižavajuće prema bilo kom i ne želimo da u tome sudjelujemo. SDS nije u tome sudjelovao. Obmanuli ste neke glasače tim”, poručio je.

”Dodik je jedan od većih lažova u ovoj zemlji koji podcjenjuju građane, manipulator”, dodao je.

”Non-paper uobičajena praksa”

Šarović je rekao i da non-paper ne postoji i da i ako postoji, uvijek se zna od koga dolazi.

”Taj non-paper je nastao u kuhinji onih koji žele da skrenu pažnju sa stvarnih pitanja. I ja sam nekada dobijao non-papere i jasno je da tu postoji određena diplomatska pravila. Dođe ambasador jedne zemlje i ne želi javno uručiti toi kaže očekivanje naše zemlje su da se po tom i tom pitanju tako i tako očitujete”, rekao je.

Naveo je i da je to uobičajena praksa, ali se uvijek zna tko to traži kao i da to nije došlo od Europe.