Dodikova savjetnica: BiH neće u EU do 2030.


Savjetnica člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za vanjsku politiku Ana Trišić Babić izjavila je da je, najblaže rečeno, razočarana rezultatima Summita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja kojim je opredjeljenje prema proširenju potvrđeno, ali bez konkretnog preuzimanja obaveze.

“Međutim, to je nešto što se moglo i očekivati. Već duži period EU daje sasvim ambivalentne signale i skoro da je prestala biti pouzdan partner. Trend nesklonosti ka proširenju nagoviješten je i ranije, ali definitivno je potvrđen na summitima u Sofiji /2018./ i Zagrebu /2020./, a evo i danas”, istaknula je Trišić Babić upitana da prokomentira Summit EU-Zapadni Balkan.

Ona je rekla da treba biti korektan, pa napomenuti da je Europska komisija, ipak, ostala konstruktivan faktor u pitanju proširenja, ali držanje značajnog broja članica ne ostavlja prostor za optimizam.

Ona je dodala da danas svi znaju da toga neće biti ni 2025. ni do kraja tog sljedećeg mandata /do 2029./, a vjerovatno ni do kraja onog koji slijedi.

“Odbijanje nekih članica da 2030. godinu prihvate kao obavezu sasvim je jasno. Čini se da je to danas svima jasno – kako unutar EU, tako i na Zapadnom Balkanu. Jednostavnim jezikom rečeno – imali smo čokoladu /proširenje i perspektivu/ koju su nam uzeli i sad nam daju komadiće od te čokolade”, konstatirala je Trišić Babić.