Published On: Sri, kol 18th, 2021

DODIKOV URED SJAJNO TROLA: Džaferović i Komšić ismijavaju državu

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika priopćeno je da njegove kolege Željko Komšić i Šefik Džaferović svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem degradiraju ovu instituciji i od nje prave cirkus.

Ova reakcija stiže nakon što je jučer održana izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, kojoj nije prisustvovao Milorad Dodik.
Na sjednici je protuustavno i protuzakonito odobreno održavanje Vježbe “EUFOR-Brzi odgovor 2021.”, a na osnovu pisma koje je uputio komandant Snaga Evropske unije (EUFOR) generalmajor Alexander Platzer.

“Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva vanrednu sjednicu na kojoj on i Džaferović donose neku odluku o odobravanju održavanja vježbe ‘EUFOR – Brzi odgovor 2021’. Oni na taj način samo ismijavaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebalo da bude profesionalna i ozbiljna”, istakli su iz Dodikovog kabineta.

Dalje je istaknuto da komandant EUFOR-a, u skladu s Aneksom 1-A Daytonskog mirovnog sporazuma, samo obavještava Predsjedništvo o održavanju redovne godišnje vježbe.

“Ovakve vježbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo da izazove neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavijesti sve institucije i javnost u BiH. Stoga je sjednica Predsjedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bilo kakve odluke aposlutno nebitno, čak i neozbiljno”, priopćili su.

Ističu da EUFOR nije ni tražio odobrenje, nego su samo obavijestili Predsjedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga te se ova informacija EUFOR-a mogla samo primiti na znanje i to na nivou tehničkih organa Predsjedništva.

“Dakle, Predsjedništvo o ovom pitanju ne može da donosi odluke jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donesene samo jednoglasno, tako da su danas na taj način prekršili Ustav i Poslovnik”, navedeno je.

Vježba će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x