Published On: Fri, Jan 4th, 2019

DODIKOV SAVJETNIK PERIŠIĆ: Moguće i likvidacije u Banja Luci

Stratezi obojenih revolucija, koji devet mjeseci neuspješno pokušavaju izvršiti prevrat u Banjaluci, mogu prijeći na ekstremne oblike rušenja vlasti kao što su likvidacije pojedinih prozapadnih političara i javnih ličnosti da bi za to bila optužena vlast.

To je izjavio savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Srđan Perišić. Perišić, koji je i profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je za Srnu da su iscrpljene mnoge metode u devetomjesečnom pokušaju, kako on navodi, rušenja vlasti u Banjaluci.

„Pokrenute su demonstracije pod parolom da je najviša vlast u RS korumpirana i da ona stoji iza ubojstva Davida Dragičevića, angažirane su lažne nevladine organizacije, plaćene iz inozemstva, da regrutiraju ljudstvo u prosvjedima, angažirani su korumpirani mediji u BiH i okruženju da održavaju tenzije, vršena je stalna primitivna sotonizacija Dragana Lukača i Milorada Dodika, posljednjih dana gledali smo izazivanje šokantnih događaja“, smatra Perišić.

Isto tako, naveo je on, demonstracije su lažno predstavljane kao reprezentativne za cijelo društvo da bi se izvršila polarizacija među građanima i, na kraju, izazivane su varnice kako bi one prerasle u konačni obračun s vlastima. „Međutim ništa od toga nije uspelo, osim manipulacije obitelji Dragičević“, rekao je Perišić. Perišić dodaje da iz iskustva iz dosadašnjih obojenih revolucija, koje su provedene širom sveta, pokazuju da su one u određenim trenucima, kada su bile pred gašenjem, radikalizirane na ekstremni način, ubojstvima ljudi koji su sudionici demonstracija, ubojstvima javnih ličnosti.

„Prevrat u Ukrajini u veljači 2014. godine je najbolji primer gdje su takva ubojstva preokrenula situaciju u korist stratega obojene revolucije. Ubojice nikada nisu otkrivene, iako je čak i europska šefica diplomacije Catherine Ashton govorila da su ubojice došle iz zapadnih zemalja. Sve se ubrzo zataškalo“, rekao je Perišić. On je rekao da u svetu jedino zapadne tajne službe, prije svega američke, izvode specijalne operacije u kojima se vrše likvidacije javnih ličnosti kako bi bila optužena targetirana vlast, navodeći da je sve počelo još 1954, kada je u izvještaju američkog generala  Jimmyja Doolittlea napravljen plan specijalnih, tajnih operacija protiv „neposlušnih“ zemalja, koje su podrazumijevale i likvidacije.

On je zaključio da je strategija obojene revolucije doživjela neuspjeh, jer je RS, kako kaže, stabilna i jaka, ali da je i dalje ogroman pritisak na vlast da odustane od dosadašnje politike i da revolucija može poprimiti drugačije forme.

„Postoji opasnost da ona može dobiti  najekstremniju formu svog održanja upravo kroz likvidacije onih javnih ličnosti koje su i najviše davale podršku prosvjedima. Zbog toga građani RS moraju biti konačno ujedinjeni kako bi se takvim metodama oduprli“, rekao je Perišić./HMS/