Published On: Sub, pro 11th, 2021

Dodikov prijedlog smatraju farsom

Opozicijski zastupnici napustili su zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o vraćanju nadležnosti.

Napuštanje sjednice najavio je Mirko Šarović, lider SDS-a, koji je rekao da su se na ovo odlučili zbog načina na koji je predložen ovaj proces. Sve smatraju farsom i predizbornom kampanjom.

Prije toga na sjednici NSRS-a obratili su se predsjednici opozicijskih stranaka, kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović.

“Saslušali smo predlagače i naš zaključak je da ih nećemo podržati u njihovoj namjeri, jer smatramo da se radi o političkoj farsi i pripremi za opće izbore 2022”, kazao je Šarović.

Dodao je da neće sudjelovati u glasanju.

“Javnost u RS-u nije dobila od predlagača ono što je očekivala. Na stranu jedinstvo oko prenesenih nadležnosti, ali način na koji se to predlaže je opasnost za Republiku Srpsku”, kazao je Šarović.

Ponovio je da je ovo “politika koja nas vodi u propast” te da je ovo čisti avanturizam SNSD-a.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović upitao je zašto se ova važna pitanja otvaraju u završnoj godini izbornog mandata. Predsjednik SPS-a Goran Selak kazao je da je SPS uzeo učešće i iznio stav da je za jaku RS.

“Radi se o kampanji SNSD-a. Da su htjeli da postignu jedinstvo, napravili bi dogovor s opozicijom prije ove sjednice. DNS je bio i ostao na braniku RS-a. Možda nam je cilj isti, ali put nije. Od vraćanja nadležnosti neće biti ništa”, kazao je Nenad Nešić./HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

Tako je gospodine Šaroviću.