Published On: Sri, ožu 24th, 2021

DODIK: Zahvalan sam Kini na odluci da BiH donira 50.000 doza cjepiva, Turković smiješna

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Narodne Republike Kine na odluci da donira BiH 50.000 doza cjepiva protiv virusa korona.

Dodik je uputio i pismo zahvalnosti predsjedniku Kine Xi Jinpingu na ovoj značajnoj donaciji, ističući da je Kina i ovim činom još jednom pokazala veliku solidarnost i nesebičnost, naročito prema malim narodima, koji su u ovim teškim vremenima ostavljeni da se sami bore sa pandemijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da bi uskoro trebao stići prvi kontingent cjepiva iz Kine, koje je Republika Srpska dogovorila s kompanijom “Sinofarm”.

“Zahvalan sam Vladi Narodne Republike Kine i kineskom predsjedniku Xi Jinpingu na ovoj značajnoj donaciji, koja će nam sigurno pomoći u borbi protiv pandemije. Mi dugo radimo na jačanju odnosa i prijateljskih veza s Kinom, i ova donacija je upravo rezultat te dugogodišnje suradnje s kineskim vlastima, ali i poslovnim partnerima, od kojih je značajna Kompanija ‘Sinofarm’, koja gradi bolnicu u Doboju”, istaknuo je Dodik za Srnu.

On je naglasio da će ova kompanija i dalje biti prisutna u Republici Srpskoj, te da će biti nastavljen rad na značajnim infrastrukturnim projektima.

Dodik je podsjetio da se većina projekata, koje su kineske kompanije realizirale u BiH, odnosi na Republiku Srpsku.

Na pitanje Srne da komentira pokušaje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da sebi pripiše zasluge za donaciju kineskog cjepiva, Dodik je rekao da je to, u najmanju ruku, smiješno.

“Kada je riječ o odnosima s Kinom, jedino na čemu Turković radi jeste narušavanje bilateralnih odnosa dajući instrukcije koje su išle na štetu dobrih odnosa s Kinom, bez suglasnosti Predsjedništva BiH”, istaknuo je Dodik.

Srna podsjeća da je jedna od takvih instrukcija bila u listopadu prošle godine kada je Turković naložila da se BiH, bez suglasnosti Predsjedništva BiH, pridruži izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu na 3. Komitetu 75. sjednice Glavne skupštine UN-a, o čemu je srpski član Predsjedništva obavijestio i kineskog predsjednika i čelnike UN-a.