Published On: Sri, kol 17th, 2016

DODIK ZA TV1: Referendumu ne mogu ništa ni BiH ni OHR ni SAD, mogu mi samo čestitati…(VIDEO)

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik TV1 da će referendum o Danu Srpskoj biti održan bez obzira na reakcije međunarodnih zvaničnika i domaćih političara. Referendum će biti održan 25. rujna, a tog dana navečer mi samo mogu čestitati, ništa drugo, naglasio je Dodik.
OHR, dodao je, ne može intervenirati po pitanju referenduma u Republici Srpskoj, jer on nije u nadležnosti visokog predstavnika u BiH.
“Jadikovka bošnjačkih političara da OHR nešto uradi, na početku je bila degutantna, a sada mi je smiješna. Ukoliko bude reakcije OHR-a, to će se tumačiti kao svrstavanje na jednu stranu i upotreba grube političke sile. No, mi u svakom slučaju ne bismo poštovali eventualnu odluku visokog predstavnika da poništi odluku o referendumu i održali bismo ga “, ponovio je Dodik.
Komentirajući činjenicu da je SDA pozvala Ustavni sud BIH, Tužiteljstvo i SIPA-u da rade svoj posao, odnosno da spriječe nelegalne aktivnosti, kakva je nepoštivanje odluke najvišeg sudskog razine u BiH, Dodik je rekao da su Tužilaštvo BiH i SIPA, kao i Sud BiH nelegitimne institucije.
“Tijela BiH nemaju ni suštinski ni formalni legitimitet. Nastali su nasilnim odlukama visokog predstavnika, umjesto sporazumom i dogovorom dva entiteta u BiH”, mišljenja je predsjednik RS.
Prokomentirao je i navode da će američki potpredsjednik Biden od premiejr Srbije Vučića tražiti da izvrši pritisak na njega osobno da se referendum ipak ne održi.
“Vučić je moj prijatelj, čovjek koji iznosi svoju argumentaciju, a na meni je da odlučim. Tu Biden ništa ne može promijeniti. Da li je ambasadorica SAD u BiH tražila od Bidena da to uradi, moguće je. Da je Biden mislio na BiH, došao bi u Sarajevo. Mogu vam reći da će referendum biti održan 25. rujna, a navečer mi samo možete čestitati. Ništa više od toga “, poručio je Dodik.

 

 

(DEPO PORTAL/BLI MAGAZIN/em)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>