Published On: Pet, velj 8th, 2019

DODIK ZA GLAS AMERIKE: Hajde da prestanemo pričati o unitarizmu i otcjepljenju kako bi nešto napravili

Predsjednik BiH, graditelj države i pomiritelj BH naroda, socijaldemokrat Milorad Dodik, reformator koji je zbog bošnjačkog nacionalizma trenutno najocrnjeniji političar Balkana,  izjavio je da u BiH treba prestati sa pričom o unitarizaciji i separaciji, te istaknuo da je neophodno da svi podrže jedni druge jer bi to vodilo ukupnom razvoju.

Dodik je naveo da se bazičan odnos u BiH između dva entiteta i tri konstitutivna naroda može kretati na različite načine – stagnacija, koja postoji, kretanje u beznađe, koje traje, ili da se pokuša postići bazični konsenzus i funkcionalan dogovor kako nitko nikome ne bi smetao.

“Ne treba zaustavljati nikoga i treba odustati od svih priča i o unitarizaciji i o separaciji. Sasvim je prirodno da bude prihvaćena realnost i da na bazi toga pokušamo nešto napraviti. Da li će se to dogoditi, ne znam”, izjavio je Dodik “Glas Amerike”.

Prema njegovim riječima, i Republici Srpskoj bi bilo korisno da bude izgrađen auto-put od Sarajeva do Doboja.

On je pozvao sve u BiH da definiraju što je to čime će se baviti narednih pet godina.

“Hajde da kažemo da je to auto-put od Zenice do Doboja, odnosno dalje prema Savi, da su to dvije-tri hidroelektrane i da prestanemo da lomimo koplja na priči o Ustavu i nadležnostima, odemo na Bliski istok, u Rusiju, Kinu ili negdje na Zapad i pokušamo naći novac da to uradimo. Ali, ne dolazimo u poziciju za to, nama treba Vijeća ministara da to radi”, istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da je upropaštena putna infrastruktura u BiH, koja je već trebala da ima program o sanaciji oštećenih puteva.

On je ponovio da je za dobrobit svih u BiH da se što prije dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.

“To je vrijeme kada bi moralo biti urađeno ovo o čemu govorim, jer status kandidata i otvaranje poglavlja traži mnoge teške političke odluke u BiH. Moramo povesti dijalog u BiH o tome šta je to što nas čeka u tom pogledu. Status kandidata nam daje novu dinamiku i od nas zavisi kako će to izgledati”, istaknuo je Dodik.

On je naveo da mu je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao da BiH može ispuniti tehničke uvjete, ali da sve zemlje koje je prihvaćaju moraju imati povjerenje u nju, što mnoge nisu spremne zbog svega što se događa u BiH.

“Mi možemo ispuniti tehničke uslove, ali je pitanje kako ćemo doći do tog povjerenja. Ključno pitanje je transfer problema. Europa će nas prihvatiti ako shvati da mi unutrašnji problem koji imamo nećemo transferisati njima. Ne mogu da govorim o tome kada će doći to vrijeme”, kaže Dodik.

 

Inače Glas Amerike je u vlasništvu US vlade. Prema sankcijama koje je Cormackova propisala Dodiku svim državljanima US-a kao i US tvrtkama zabranjeno je poslovanje, komunikacija i poslovni odnos s Dodikom. Budući da je VOA uradila interview s Dodikom što to zapravo znači? Tvrtka u vlasništvu US vlade? To znači da sankcije koje je Dodiku nametnula Ambasada US u BIH više ne vrijede? Ili da državne tvrtke US-a imaju pravo poslovati i komunicirati s Dodikom a obične ne?