Published On: Pet, kol 7th, 2015

DODIK: Vučićevu inicijativu o zajedničkom danu sjećanja na na sve žrtve rata treba podržati

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik istaknuo je kakotreba podržati inicijativu srpskog premijera Aleksandra Vučića o uspostavljanju jednog dana sjećanja na žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.
On je, gostujući u emisiji “Pravac” TV Pink, naglasio da je to dobra inicijativa premijera Vučića, koja dolazi u pravom trenutku i dio je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i suradnje u regiji.
Prema njegovim riječima, ta inicijativa treba podržati budući da 20, odnosno 25 godina nije bilo dovoljno da se uspostavi stalni proces pomirenja koji bi ujednačio i imao isti standard prema stradanju, i postoje različita viđenja i retorika.
Dodik je ukazao da je u Sremskoj Rači održana zajednička ceremonija na dostojanstven način, bez ijednog ispada, širenja zle krvi i mržnje, te čak uz pozivanje na pomirenje i oprost, ali ne i zaborav.
On je rekao da se Hrvatskoj ne može osporiti da obilježava što misli da treba, ali kada obilježavanje dobije elemente nacionalističkg orgijanja onda to šalje jednu ružnu poruku.
“Pomalo je neshvatljivo da se obilježava dan kada je istjerano 250.000 ljudi i ubijeno 2.000 civila samo zato što su bili u izbjegličkoj koloni”, naglasio je Dodik dodajući da za stradanja Srba na svim prostorima bivše Jugoslavije nije nitko odgovarao.
Prema njegovim riječima, veoma je važno što je došlo do zajedničkog obilježavanja žrtava Srbije i RS, jer smo počeli zaboravljati na činjenice.
“Ne može se naći niti jedno mjesto gdje su Srbi počinili veći zločin nad Hrvatima u Hrvatskoj, a zaboravlja se Jasenovac, ‘Oluja’ i imovina koje je ostalo za Srbima. Gubili smo iz vida ukupan opseg stradanja Srba na prostorima bivše Jugoslavije”, ukazao je on.
Kada se pogleda kumulativno, rekao je Dodik, onda će se vidjeti da su Srbi najstradalniji narod na Balkanu u procesu raspada bivše Jugoslavije, i da su platili ogromnu cijenu svoje zablude.
Kako bi se sačuvalo sjećanje na žrtve, Dodik je predložio snimanje, kao je rekao, “mega filma” o stradanjima Srba.
“Moramo učiniti nešto što može za mlade da znači spoj sa istinom, a to je da se okupimo oko snimanja mega filma da se okupe sva ta stradanja, sa centralnim mjestom za Jasenovac, urađeno na taj način da mladi spoznaju tragediju svih tih događaja. To je ideja koje bi RS i Srbija morale da realizirati”, naglasio je on.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare