Published On: Pet, lis 21st, 2016

DODIK: "Vrlo je važno pozicionirati Hrvate i afirmirati njihov politički interes"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH može sve riještiti dogovorom tri strane bez miješanja sa strane, jer je očigledno da oni prave problem što dovodi do nesposobnosti i paralize funkcioniranja BiH.
“Stranci su razvalili politički potencijal Hrvata time što su mijenjali Ustav i zakone u Federaciji BiH. Kada su to završili onda su htjeli modelirati Republiku Srpsku u korist zajedničkih institucija BiH.
Naravno, da se to nije moglo dogoditi ovdje. Ja sam čovjek koji čita Ustav i sve odnose želi tako regulirati”, istaknuo je Dodik. Ako se žele novi odnosi, kaže predsjednik Srpske, onda u Ustavu piše da se o tome mora potpisati sporazum.
“To piše u Ustavu. Ako se tako radi, ja sam partner. Ako se ne radi tako – nisam za dogovor”, rekao je Dodik za “Večernji list”, izdanje za BiH.
Na pitanje je li  došlo do otopljavanja odnosa s Veleposlanikom SAD-a u BiH s obzirom na nedavnu izjavu veleposlanice Maureen Cormick da je spremna s njim razgovarati ako bude poštovao BiH, Dodik je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog da bude protiv najveće sile svijeta, te da je riječ o pitanjima koja se tiču dostojanstva.
“Ne možete doći u poziciju da se od vas traži nemoguće, a onda vas okrive, a to uopće niste napravili. Kao eto, Dodik bi trebao pokazati svoju brigu o BiH i mi bi odmah s njim razgovarali… Ako je BiH ono što oni misle da jest, ja nisam za takvu BiH. Ako je to BiH u kojoj će se dogovoriti tri strane bez miješanja sa strane, onda se sve može riješiti”, naglasio je Dodik.
Govoreći o poziciji Hrvata u BiH, on je ocijenio da nema potrebe za izmjenom Daytona da bi se ona popravila, već da se Daytonski sporazum treba uvažiti kako bi se stvorio osnov za dogovor tri konstitutivna naroda u BiH.
On je naglasio da Hrvati trebaju “formalizirati i teritorijalizirati svoje ambicije u okviru Federacije BiH”. “Smatram da je veoma važno pozicionirati Hrvate, afirmirati njihov politički interes i imati tronožac u BiH”, naglasio je Dodik.
Prema njegovim riječima, hrvatski problem u BiH, pogotovo pozicioniranje Hrvata u FBiH nije riješeno.
“Moj stav u tom pogledu je isti. Nisam ga mijenjao ni onda kada su mi nudili da imam dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli učiniti prije sedam, osam godina, nudi mi se i sada. Da smo to učinili Hrvati bi mogli prosvjedovati, vikati i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga”, poručio je predsjednik Republike Milorad Dodik.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>