Published On: Mon, Oct 12th, 2015

DODIK: Vrijeme nasilnih smjena je prošlost, a referendum je potpuno u skladu s pravom, Inzko ne čita Dayton

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je osnovni problem Suda i Tužiteljstva BiH to što nemaju legitimitet u BiH, jer su Republika Srpska i Federacija BiH nadležne za pravosuđe u BiH.

“Ostajem u borbi za to da se legitimitet Suda i Tužiteljstva BiH osigura u skladu kako je propisano Ustavom BiH”, istaknuo je Dodik za TV OBN.

On je rekao da nije protiv Suda i Tužiteljstva na razini BiH, ali da sude i presuđuju u skladu sa onim što je nadležnost BiH, bez zlouporaba kakvih je bilo do sada.

Predsjednik Srpske ponovio je da će u Republici Srpskoj biti održan referendum o sudu i Tužiteljstvu BiH čim se ispune proceduralni uvjeti za to.

Ističući da se ne boji sankcija, Dodik je rekao da ga mogu smijeniti samo Republika Srpska i srpski narod, a ne visoki predstavnik.

Kada je u pitanju priključivanje BiH NATO-u, Dodik je naveo da Republika Srpska nije zaustavila taj put BiH, ali ima mnogo primjedbi i konačnu odluku o tome će donijeti narod.

“Uvjeren sam da u ovom trenutku srpski narod ima rezerve prema NATO-u koji ga je bombardirao i gađao osiromašenim uranom, koji utječe i na generacije koje nisu rođene. To nije viteštvo ni borba, to je strategija “, naglasio je Dodik.

Govoreći o načinima za poboljšanje ekonomskih prilika u BiH predsjednik Srpske rekao je da je budućnost u / otvaranju / više radnih mjesta.

“Jedno od mjesta za podizanje resursa je Centralna banka BiH, ali ona je zamrznula i zakovala određene odnose. Potrebno je imati odgovor na to “, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske  rješenje vidi u dodatnoj emisiji novca za koju BiH ima pokriće u deviznim rezervama.

“Potrebno je promijeniti zakon o Centralnoj banci i zaštititi se putem primarne emisije, koja treba osigurati da se ne gube realne vrijednosti”, zaključio je on.

Prema Dodikovim riječima, SDS ne predstavlja Republiku Srpsku niti u ime nje može donositi rješenja u BiH.

“Što god da urade, Republika Srpska će osporavati”, poručio je Dodik ocijenivši da animozitet oporbe u Srpskoj prema njemu potječe iz toga što ih pobjeđuje na svim izborima.

“Kad god smo izašli na izbore, pobijedio sam ih. Frustrirani su “, ocijenio je Dodik.

On smatra da je jedan od problema u BiH to što Bošnjaci misle da će proizvesti neke poslušne Srbe, pa drže Pejanovića, Lazovića i slične.

“Sad su uzeli neku drugu varijantu, neke iz SDS-a koji pokušavaju zbog svog nekog komoditeta budu servilni”, zaključio je predsjednik Srpske

Dodik je kazao i kako je vrijeme smjena prošlost, da Inzko nema ovlasti koje si uzima za pravo. Njegova ovlast nije da u Ujedinjenim narodima tumači pravne procedure i ocrnjuje Bosnu  i Hercegovinu. Ovlasti OHR-a propisane su Aneksom 10 Daytonskog sporazuma kojeg Inzko očito ne čita.

Dodik je kazao i kako iz Centralne Banke BIH treba pustiti milijardu maraka rezervi kojim BIH raspolaže.  Pola. Netko je namjerno tu banku zatvorio od građna BIH. Europa je recesiju pobijedila tako što je pojačala potrošnju, rezerve pustila u opticaj a oni danad drže taj novac i kriju ga od koga? Pa nisu ratne godine.

Dodik je za sebe rekao da je čovjek mira, i da je Inzko taj koji nastoji produljiti krizu u BIH. Netko tko ima 40.000 KM mjesečnu dobit na koju ne plaća porez niti ovde niti u Austriji naravno da će nastojati produljiti kaos i što dulje ostati u BIH. Inzko je plaćeniji od autrijskog premijera. On je najplaćeniji austrijski činovnik dodao je Dodik.