Published On: Sri, tra 19th, 2017

DODIK: Više nema razgovora o bilo čemu s biskupom Komaricom

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je i danas kritike na nedavne izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice, ističući da su ga one „trajno delegitimisale za bilo kakav razgovor i dijalog na bilo kakvu temu“.

Tvrdi da biskup Komarica „u kontinuitetu šalje negativne poruke, a ima benefite od RS-a, čiji su organi pomagali izgradnju katoličke crkve na Petrićevcu, izgradnju gerijatrijskog centra u okviru Banjalučke biskupije, Katoličku gimanaziju, a u Vladi i drugim entitetskim institucijama su zastupljeni Hrvati“.

-Na koji način Komarica misli da gradi dijalog s nama? Da hoda po svijetu i kleveće RS…, ustvrdio je Dodik.

Naveo je da će se dan bivše Vojske RS-a obilježavati, bez obzira na primjedbe određenih struktura s razine BiH.

To obilježavanje, najavio je, bit će mimo vojarne i Oružanih snaga BiH, koje je nazvao „vještačkom kategorijom u BiH, i oružanim snagama NATO-a, kojim upravljaju neki drugi faktori, a ne oni iz BiH“.

-Očigledno je da Oružane snage BiH nisu oružane snage svih u BiH… Od početka je bila greška da se dozvolilo da netko zavisi od nečije volje ili da pokušava da zavisi od nekoga. Kada su u pitanju druge dvije komponente u Oružanim snagama BiH ne postavljaju su primjedbe, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je tvrdnju da RS nije prezadužena i da vraća više obaveza nego što se zadužuje.

Dodik je naveo i da je ponuda izraelske kompanije za kupovinu državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” bolja od one koju je dao “ArcelorMittal”.

Smatra da to neće ugroziti koaliciju SNSD-a s DNS-om, čiji predstavnici su protiv prodaje “Ljubije” kompaniji “Izrael investment grupa”.