Published On: Thu, Mar 19th, 2020

DODIK U subotu prva karantena na bh. granici, očekuje se veliki priliv državljana BiH koji će na Zapadu ostati bez posl

Moramo reagirati u smislu karantene i drugog i to veoma rigorozno. Žao nam je što će provesti 14 dana u šatorima, ali to je mjera koja će pomoći i njima i nama. Neki su svjesni toga, i sada pokušavaju uhvatiti zadnji vlak, da dobiju papir za kućnu izolaciju, ali i oni će biti i te kako kontrolirani – dodao je Dodik.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se vode intenzivni razgovore sa Kinom u vezi s nabavkom medicinske opreme, kao i s još nekim zemljama te je najavio rigorozne mjere i karantenu za sve građene koji će se vraćati iz drugih zemalja u BiH, a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Vjeruje da bi se prva karantena na bh. granici mogla organizirai već u subotu, jer se, kako kaže, samo na taj način mogu zaštiti građani BiH.

Istaknuo je da se očekuje veliki priliv državljana BiH, koji će na Zapadu ostati bez posla.

– Moramo reagirati u smislu karantene i drugog i to veoma rigorozno. Žao nam je što će provesti 14 dana u šatorima, ali to je mjera koja će pomoći i njima i nama. Neki su svjesni toga, i sada pokušavaju uhvatiti zadnji vlak, da dobiju papir za kućnu izolaciju, ali i oni će biti i te kako kontrolirani – dodao je Dodik.

Istaknuo je da je ograničena mogućnost nabavke robe, jer su mnoge zemlje uvele restriktivne mjere, ali da se pokušava doći do određenih proizvoda, prenosi Fena.

– UNDP je sabrao potrebe oba entiteta i Brčko Distrikta i mislim da će ragirati – kazao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka dužnosnika iz entiteta RS u vezi sa situacijom uslijed koronavirusa, koji je u RS potvrđen kod 29 osoba.

Kaže da se veliki broj građana pridržava mjera nadležnih u sadašnjoj situaciji, ali da su „najveća opasnost“ neodgovorni pojedinci.

– Moramo kod ljudi razviti svijest, prije svega onih koji dolaze iz inozemstva. Danas smo čuli informaciju da je iz Slovenije došao autobus u kojem su oni koji su radili u jednom ugostiteljskom objektu čiji je gazda zaražen. On je otpustio radnike i oni se sada vraćaju u RS – rekao je Dodik i naveo da se te osobe moraju evidentirati i prema njima poduzeti predviđene mjere.

Istaknuo da se pokušava riješiti i problem tranzita robe.

– Neke zemlje su zabranile kompletan izvoz…Europa je zatvorila svoje granice, i pokušavamo naći rješenje za gospodarstvo, a evidentno je da će biti štete. Središnje banke svih zemalja su reagirale, kod nas još ne. Ali vjerujem, ukoliko Predsjedništvo BiH zauzme stav, morat će to uraditi i oni koji tamo rade – naglasio je on.

 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da nadležni entitetski zdravstveni organi, na kojima je najveća odgovornost u ovoj situaciji, surađuju, kao i da nabavljaju potrebnu opremu, uključujući i respiratore.

– U ovom trenutku najveći problem je kako osigurati prohodnost granice – rekao je Tegetija, podsjetivši da na nivou BiH postoji koordinacijsko tijelo koje radi na bitnim pitanjima u novonastaloj situaciji.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović najavila je da će RS poduzeti set mjera za sanaciju stanja uslijed koronavirusa, među kojima je formiranje fonda za pomoć gospodarstvu.

– To će podrazumijevati mobilizaciju određenih sredstava koja su prikupljena iz domaćih izvora i međunarodnih financijskih organizacija – rekla je Cvijanović, nakon sastanka s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Najavila je moratorij na plaćanje kredita, kako za građane, tako i gospodarske subjekte.

Cvijanović je dodala da su u novonastaloj situaciji nadležne institucije pravovremeno reagirale, posebno zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je počela aktivnost postavljanja šatora na bh. graničnim prijelazima, što će biti značajan doprinos u rješavanju problema.

– Oružane snage su na terenu i bit će izazov kako organizirati život unutar tih naselja, ali nadležni organi, zajedno sa lokalnim zajednicama, obavit će to onako kako je pripisano. Očekujemo angažman i zdravstvenih službi, Civilne zaštite, lokalnih zajednica i Ministarstva unutrašnjih poslova RS – rekla je Cvijanović.

RS nema robne rezerve, a premijer RS-a Radovan Višković tvrdi da je zakonski definirano da se, kada to treba, izdvoje određena sredstva za nabavku pojedinih životnih namirnica.