DODIK: U Sarajevu danas nema kršćana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je posjeta poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje veliki događaj s obzirom i na poruke mira koje je uputio.

“Sve poruke koje je papa jučer izrekao u propovijedi bile su poruke mira i svatko tko ih je slušao može samo složiti se s njim. Ničim ne treba dovoditi u pitanje dobre namjere pape i njegove poruke mira”, istaknuo je predsjednik Srpske.

On je rekao da se slaže sa svim njegovim porukama, a prije svega s porukom da na ovim prostorima nikada ne bude rata.

Međutim, dodao je on, političke i državničke poruke koje su se, također, jučer čule iz Sarajeva su imaginacija i virtualna priča, s obzirom na realnost da u BiH buja islamski radikalizam i da je Sarajevo etnički očišćen grad.

“Od 70.000 vjernika na stadionu ‘Koševo’ jučer je bilo samo 1.000 iz Sarajeva, dok su ostali došli iz drugih krajeva. U tom gradu danas nema kršćana, jer su oni protjerani u proteklom ratu”, istakao je Dodik.

On je dodao da političke poruke koje su jučer upućene iz Sarajeva jesu korektne sa stajališta općih vrijednosti ali za BiH je ta priča potpuno neprimjenjiva.

“U BiH buja islamski radikalizam. Kršćanska crkva nema uz sebe radikalizam koji sada vidimo u islamskom svijetu. Da se i o tome razgovaralo jučer vidjeli bi li onda Bakir Izetbegović onako samozadovoljno stajao i bio dio podrške posjete Pape ili bi na sve to reagirao”, rekao je Dodik.

On je dodao da se Sarajevu može odati priznanje za jučerašnju dobru sigurnosnu organizaciju, a inače u svemu drugom “Sarajevo je samo imaginacija koja nam se pokušava nametnuti”./Srna/HMS/