Published On: Sub, stu 20th, 2021

DODIK U PISMU MAASU: Ne tražite huškače rata u Srpskoj. Svaki put kad Njemačka nije sjedila skrštenih ruku Srbi su ovdje izgubili trećinu stanovništva

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuo je da se Heiko Maas, kao ministar vanjskih poslova jedne tako važne države kao što je Njemačka, nije potrudio “utvrditi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim”.

“Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svijetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktualnoj političkoj krizi”, naveo je Dodik u pismu upućenom Maasu, dodavši da su ga njegovi istupi u posljednje vrijeme ponukali da mu se obrati.

Dodik je rekao Maasu da kriza u BiH nije izazvana, kako to on tvrdi, “politikama koje se vode u Republici Srpskoj”.

“Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo netko pokuša nepoštovati ustav Njemačke!?”, naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog stoljeća koštao tako i toliko da sebi ne može dozvoliti nove sukobe.

“Srbi, kao narod iz dva svjetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživjeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji spominju sukobe i prizivaju sukobe – ne tražite u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik njemačkom ministru.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska sastavni dio BiH i to nitko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to, kako je naveo, tvrdi s medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

“Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen vanjski suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Daytonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sjediti skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, ‘neodgovornu politiku u Republici Srpskoj’, moram Vas podsjetiti da svaki put kada Njemačka nije sjedila skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva”, konstatirao je Dodik.

Pozvao je Maasa da “s više pažnje postupa i govori o Srbima i Republici Srpskoj, jer ga i povijest njihovih odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obvezuje da bude pažljiviji”.

“Kao ministra vanjskih poslova Njemačke pozivam Vas da istinito informirate svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da Ured kancelarke Angele Merkel dobije sve potrebne i točne informacije”, poručio je Dodik u pismu upućenom Maasu./Srna/HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hodidjed
Hodidjed
6 dana prije

Kad njemački policajac prilazi kriminogenom migrantu ovaj ga preventivno nazove nacistom i ovaj zbunjeno ustukne i gleda ulicom nose li Nijemci maske. Dodikovi savjetnici su dobro skužili da to pali. Njemačku treba podsjećati na njihove angažmane na Balkanu.

Hodidjed
Hodidjed
6 dana prije

Još se nisi vazdušio. Djevice te čekaju, usamljene, vezu, pletu, čeznu za tobom a ti se ovdje yebeš s ćafirima