Published On: Uto, tra 5th, 2022

Dodik u Mostaru: Moramo se osloniti na Hrvate, na Bošnjake ne možemo računati

”Nažalost, u Mostaru dolazimo uvijek sa istim zaključkom – da je položaj Srba ovdje težak, nezahvalan, da se ništa tu ne čini na tom planu, a kad čujem prigovore kako Hrvati ili Bošnjaci imaju težak položaj u RS do je dječja pjesma kako je Srbina ovdje”, rekao je čelnik SNSD-a Milorad Dodik u ponedjeljak večer u Mostaru.

On je dodao kako se ”moraju osloniti na svoje snage, na dobro razumijevanje većinskih naroda Hrvata i njihovih predstavnika, a na Bošnjake ne možemo ni računati.”

”Ovdje je deprimirajuća slika po pitanju položaja Srba u HNŽ”, istaknuo je Dodik.

Zabrinjavajući stav županijske vlasti

Sastanku u Mostaru prisustvovao je i Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Posebnu zabrinutost je izrazio zbog ”negativnog stava županijske vlasti prema Srbima iz Mostara”.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik u Mostaru

”Ono što dogovorimo dosta sporo se realizira, a najveći problem Srbina u Mostaru je odnosu u županiji i Gradu Mostaru. Sve što se realizira na razini zajedničkih institucija ispoštuje se sa malim zakašnjenjem, ali je zabrinjavajući negativni stav županijske vlasti prema Srbina iz Mostara, a pored toga što Srbi imaju mandat u vlasti nema zastupljenosti Srba u javnim poduzećima ni u lokalnoj upravi. Očekujemo da se to ispravi. 12 godina nije bilo izbora u Mostaru i razumijemo da je potrebno neko vrijeme da se stvari završe, ali Srbi imaju svoje mjesto i ulogu u lokalnoj samoupravi i nadam se da će se to osigurati za njih. Što se tiče zajedničkih institucija, mi ćemo uvažavati multietničku strukturu u BiH i ovoj regiji za sve institucije koje imaju sjedište u Mostaru”, rekao je Zoran Tegeltija.

Svoji na svome

Velibor Miliovojević iz Gradskog vijeća Mostara je rekao kako su precizirali sve korake koji se  trebaju poduzeti da bi srpskom narodu u Mostaru i HNŽ bila bolja i svjetlija budućnost.

”Osvrnuli smo se na konkretne projekte koji mogu popraviti život Srba u dolini Neretve”, rekao je Milivojević na sastanku s SNSD-ovim čelnicima Miloradom Dodikom i Zoranom Tegeltijom u ponedjeljak večer u Mostaru.

Milivojević je dodao i da podrška vlasti RS neće izostati, te da nisu zaboravljeni.

”Tu smo svoji na svome i da njegujemo suživot i Mostaru damo ono po čemu je prepoznatljiv, a to je multietičnost”, kazao je Milivojević.

Dodik je govoreći o položaju Srba u Mostaru rekao da se traga za načinom kako pomoći srpskoj zajednici u gradu na Neretvi.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik u Mostaru

”Sama činjenica da od 600 zaposlenih u javnim poduzećima i službama Grada Mostara ima samo 8 Srba, a to su oni koje je birao SDA ili HDZ, govori upravo o tom tretmanu Srba u HNŽ. Kada smo ovdje zajedno počeli raditi na tome da imamo predstavnika srpskog naroda koji nije obojen predznakom HDZ ili SDA, vjerovali smo da možemo napraviti posebno partnerstvo. Sada vidimo da je to nemoguće i neizvedivo, a razgovarat ćemo na tu temu sa ljudima ovdje. Sada tragamo za načinom kako da vlast RS pomogne srpskoj zajednici ovdje”, kazao je Dodik.

Susret s Čovićem

Govorio je o idejnom projektu za izgradnju vrtića, koji će biti i mjesto za kulturne sadržaje.

”Ići ćemo i putem biroa koji vlada ovdje ima podići svoje prisustvo, pomoći ćemo ljudima koji imaju poljoprivredu na način da izjednačimo status sa ostalim poljoprivrednim proizvođačima”, istaknuo je čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik u Mostaru

”Ja imam kao član Predsjedništva potegnuti vitalni interes, a to sam učinio, a ona se odnose na pitanje ocjenjivanja sposobnosti učenika u osnovnim i drugim nivoima obrazovanja, a tu se ne vidi statistički RS. Ustavom je predviđena da zajednički nivo BiH nema nadležnost za obrazovanje, nego entiteti i kantoni, pa je moje pravo da ocjenim to, i te točke dnevnog reda će biti odbijene sa sjednice Predsjendištva. RS neće gubiti nadležnosti ni po kojoj osnovi”, rekao je na kraju.

Dodik je naveo i da će se večeras vidjeti sa Draganom Čovićem.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bošnjak
Bošnjak
1 mjesec prije

Samo Islamska unitarna BIH kojoj je pripojen i Sandzak je osnov za trajan i stabilan mir

Šišmiš
Šišmiš
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Tačno tako na 23% teritorija koji držite pravite unitarnu BiH.s što se tiče Sandžaka držite se racku

diogen
diogen
Šta ti kažeš na ovo?  Šišmiš
1 mjesec prije

puno im je 23% držali su samo 17%

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Malo vam je to potu,re popi,šano osun,ećeno, pošto ste vi sila još malo trebate uzeti teritorija.BUUUUHAAAAA ….POTU,RAD JADNA.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

O kresimire magare moje malo opet ti arlauces,skocit ce ti pritisak od prevelikog kmecanja,uzmi jednu prajkovacu lakse ce ti biti.

diogen
diogen
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Samo pitam, kad se već licitira prijedlozima za najbolje rješenje, a može li 17% fildžanistana da bude pripojeno Sandžaku?

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Zaboravio si Kosovo i Makedoniju, tamo isto ima muslimana i SDA radi na njihovoj bošnjakizaciji. 😀

Hrvatska Bosna a i Hercegovina
Hrvatska Bosna a i Hercegovina
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

Vratite se nazad u svoje crnogorske pripizdine i tamo sa Milom pravite islamsku gradjansku drzavu sa serijatskim gradjanskim zakonima. Ustvari mi ćemo vas vratiti Bosna a i Hercegovina je oduvijek bila Hrvatska Katolička zemlja sve drugo su ostaci propalih kolonijalnih imperija i osvajanja. Cak vas ni vase gazde Turci nisu htjeli voditi sa njima kad su bjezali jer vas ne smatraju pravim muslimanima.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Šaka jada.
Samo čekamo. Ovo zlo regulišemo za maksimalno 7 dana.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Meni se čini da jedan dio islamskih fundamentalista ide na to – osvojiti što više teritorija bez obzira na čiju štetu i stvoriti jedan nukleus – islamsku državu na europskom tlu. I, ako gledamo u perspektivi, ta državica bi bila centar terorizma narednih pedeset godina, ali bi bila i centar ekspanzije islama u Europi, kada i ako gledamo s fundamentalističkog stanovišta. Svakako da bi islamske zemlje tu najviše pomagale. Sutra možemo očekivati jedan od najvećih aerodroma u Europi, jer odatle bi išle sve akcije koje islam zanima, jer je to vjera koja po svojoj logici ekspandira. Ta vjera nikada nije rekla da će stati, nego uvijek da će se širiti. Svijet na islamsku zemlju ne može pristati.STIPE MESIĆ 1995 god, prijatelj mošnja😁.

.