Published On: Sub, srp 7th, 2018

DODIK: U BiH nema pravde za Srbe, nas i danas progone, i samo nas sila drži tu

BRATUNAC – Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas u Bratuncu da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinitelji  stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Dodik je rekao da je u srednjem Podrinju tijekom posljednjeg rata stradalo više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za zločince.

“Nema kazne za počinitelje, ali ima nego snažnog ignoriranja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovdje već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici”, rekao je Dodik novinarima u Bratuncu, gdje sudjeluje spomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tijekom proteklog rata.

On kaže da sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju djevojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

“Mi smo ovdje silom Daytonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svjesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovdje u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rješavanju nagomilanih problema.

Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija – javnih i drugih.

“Stradanje ostaje kao naša bol, kao mjesto koje će vječito u kolektivnoj svijesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspješno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalima u proteklom ratu”, rekao je Dodik.

Dužnosnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg  rata bili su u Bratuncu na spomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tijekom proteklog rata.

Spomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja  a organizira se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih nitko nije preživio.

 

Obilježavanje stradanja Srba u srednjem Podrinju organizira Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x