DODIK: U BiH ne žive »bosanski Srbi« niti takvi postoje!

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se, sudeći po izjavama bivšeg britanskog veleposlanika u BiH Matthewa Rajkrofta, stječe dojam da je godine koje je proveo u BiH prespavao u neznanju.
Reagirajući na Rajkroftovu izjavu da je “Dejton obavio svoj posao okončati konflikte” i da je “potrošen”, Dodik je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat tek nakon što je BiH dobila novi politički sustav.
“Zato je vrlo čudno za nekoga tko je bio u britanskoj delegaciji na pregovorima u Daytonu, da ne shvaća da Dejton nije bio tu samo ‘okončati konflikte’, kako danas tvrdi Rycroft”, istaknuo je predsjednik Srpskog.
On je naglasio da je Rycroft, za vrijeme koje je proveo u BiH, trebalo da nauči i da tu ne žive “bosanski Srbi”, niti da takvi postoje.
“Termin ‘bosanski Srbi’ za nas je uvredljiv, i ne znam kako bi se veleposlanik Rycroft osjećao ako bi netko na uvredljiv način tretirao njegov narod”, rekao je Dodik.
Predsjednik Srpskog je poručio da u BiH žive Srbi, i to vijekovima, svoji na svome.
“S obzirom na to da je u pitanju diplomat koji je savršeno vladao srpski jezikom, siguran sam da termin ‘bosanski Srbi’ koristi smišljeno, projektirano, u funkciji dodvoravanja bošnjačkom političkom vrhu, što je politika većine diplomata u BiH”, istaknuo je predsjednik Srpskog .