Published On: Uto, lip 28th, 2016

Dodik tvrdi da je državni vrh Srbije uvijek dobrodošao u Srpsku i da Ćamil Duraković privatizira Srebrenicu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je državni vrh Srbije uvijek dobrodošao u Republiku Srpsku i ocijenio neprimjerenom izjavu načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića da je “državni vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji 11. srpnja u Potočarima”.

“Nedopustivo je da Ćamil Duraković daje takve komentare u vezi sa Srbijom i državnim vrhom Srbije, koji je pokazao svoj odnos i prema Srebrenici. Umjesto da se zalažu da se otkrije zašto je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, oni sada isprazno prijete u nastojanju da bi privid koji oni oko svega toga imaju bio održan”, rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da je vodstvo Srbije, prije svega premijer Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić, uvijek dobrodošlo u Republiku Srpsku.

“Srebrenica je Republika Srpska. Treba li povodom obilježavanja stradanja u Srebrenici treba netko doći ili ne, to je uvijek stvar onih koji pozivaju i naravno onih koji su pozvani hoće li se odazvati”, kazo je Dodik.

On je podsjetio da su mnogi važni političari iz Republike Srpske i Srbije bili već na tom mjestu.

“Ne smatram da se svake godine trebamo utrkivati da bilo tko bude tamo”, rekao je Dodik.

On je naveo da nitko iz Republike Srpske i Srbije i ne treba nazočiti komemoraciji u Srebrenici, jer se na osnovu ovakvih izjava, poput Durakovićeve, ne gradi povjerenje.

“Ova njegova izjava je dosta neprimjerena, jer govori o odnosu prema dobrim namjerama koje je vodstvo Srbije imalo u vezi s tim pitanjem. Činjenica da je Srbija na najbolji mogući način pomogla Srebrenici govori o tome da je riječ o lošim ljudima, kakav je Duraković, koji su spremni na sve ono što je učinio vrh Srbije na ovakav način uzvratiti”, rekao je predsjednik Dodik.

On smatra da je Duraković dao ovakvu izjavu u dnevnopolitičke svrhe.

“Mi sa Srbijom imamo odlične odnose. Republika Srpska u Srbiji vidi svog nesumnjivog partnera, ali i matičnu zemlju svih Srba, ma gdje oni bili, pa tako i ovih iz Republike Srpske. To je nešto što se mora shvatiti i razumjeti, a njihov cinizam i pokušaji da politiziraju i čak komercijalizuju ono što oni hoće od raznih događaja najbolje govori o ovoj izjavi. Dakle, rukovodstvo Srbije je dobrodošlo u Republiku Srpsku”, naglasio je Dodik.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da je organizacioni odbor za obilježavanje stradanja u srpnju 1995. godine u Srebrenici donio odluku da je “državni vrh Srbije nepoželjan 11. srpnja na komemoraciji u Potočarima”. /Srna