Published On: Sri, sij. 24th, 2018

DODIK TVRDI: Amerika pokušava i dalje izgraditi BiH kao unitarnu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da priopćenja američkog State departmenta u kojima se upozoravaju američki turisti da je opasno putovati u BiH predstavljaju dugoročnu strategiju, jer SAD još od Daytonskog sporazuma pokušavaju izgraditi BiH kao unitarnu zemlju. Dodik je naglasio da je to iluzija, s obzirom da u BiH žive tri konstitutivna naroda, ali da SAD, ipak, to i dalje nastavlja.

On je za televiziju “Happy” podsjetio da je u BiH velika koncentracija onih koji su spremni na individualne terorističke akte, te podsjetio da je to utvrđeno prije desetak godina, da je Parlament BiH utvrdio informaciju da u BiH ima 3.500 osoba koja su spremna izvršiti individualni teroristički čin, a na tom popisu nije bilo nijednog Srbina.

Prema njegovim riječima, još je /Jošihiro Frans/ Fukujama pisao da se treba pokušati stvarati države nacije, stvarajući od svih u BiH, jednu naciju, jednu državu, što je naravno bilo nemoguće i da je ta iluzija da Amerikanci mogu sve svladati pala u BiH.

Predsjednik RS naglasio je da BiH danas teritorija, a ne država, da postoji Ustav, da je jasno naglašeno da je ona sastavljena od dva entiteta i čine je tri konstitutivna naroda.

Dodik je naveo da unitarna BiH politički odgovara samo Bošnjacima koji pokrivaju samo 23 posto teritorije, a 75 odsto otpada na Republiku Srpsku i onaj dio koji pokrivaju Hrvati – 49 posto Srpska, kada se dodaju i općine u Federaciji BiH: Drvar, Grahovo, Glamoč, Petrovac, to je sigurno nekih oko 60 posto teritorije većinski Srbi.

“Ona je sastavljena, sve se sastavlja, nitko ne može jedne druge odbaciti. To se hoće razvaliti i da se napravi da je BiH iznad svega. U Ustavu jasno piše i to ne smijemo prihvatiti. Mi tu državu ne volimo, jedva smo pristali na Dayton jer su nas pokušali očistiti s tih prostora, BiH je za nas moranje, a ne htijenje”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je kazao da on nije izabran da šuti, već da ide za politikom naroda./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer