Published On: Čet, ožu 25th, 2021

Dodik turskim medijima: I Hrvati moraju imati osjećaj da je BiH i za njihovu dobrobit

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH i Turska imaju najveći broj međusobno potpisanih sporazuma, koji reguliraju gotovo sve oblasti.

Istaknuo je da je potrebno unaprijediti suradnju u oblasti poljoprivrede, posebno u oblasti zaštite šuma, u čemu Turska ima značajna iskustva.

”BiH ima sve veći problem oko zaštite šuma, imajući u vidu da se na pravi način ne poduzimaju mjere koje trebaju da omoguće tu zaštitu, iskustva Turske i njihove specijalne organizacije u tom pogledu sigurno mogu da pomognu”, rekao je Dodik za tursku državnu televiziju (TRT World), tijekom nedavne posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj.

Istaknuo je da su tu i oblast obrazovanja, sporta, zdravstva, bankarstva i svega onoga što pruža dobar okvir da privredna i ekonomska suradnja BiH i Turske bude daleko veća nego što je danas.

Narodi treba da se dogovaraju

Govoreći o odnosima unutar BiH, Dodik je rekao da se zalaže za BiH bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Daytonski sporazum odnosno slovo Daytonskog sporazuma, te bez aranžmana koje su napravili visoki predstavnici, namećući ustave i kreirajući nekoliko stotina zakona.

Dodik je naglasio da visoki predstavnici nisu donijeli ništa dobro samoj BiH i nikome u okviru BiH.

”BiH je jedna zemlja koja je zarobljena raznim stvarima, između ostalog i visokim predstavnikom i međunarodnom zajednicom sa zapada koja želi da od BiH pravi eksperiment i da u tome eksperimentu ne uvažava realnost. To su stvari koje su naravno potrebne da riješimo mi u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da se zalaže za dogovor između Bošnjaka, Srba i Hrvata koji je neophodan da bi BiH bila stabilna.

”Ako taj dogovor nije moguć, onda naravno što drugo preostaje nego da koristeći određena prava, narodi mogu, kao jednu od alternativa, i da se podijele, odnosno raziđu i da žive u miru. Mir je primarna riječ i najvažnija riječ na Balkan”, rekao je Dodik.

Naglasio je da BiH živi u miru, što je veoma važno, da narodi treba da se dogovaraju, a da bi razlaz bio samo jedna od mogućnosti koja bi došla na kraju svih neiskorištenih mogućnosti.

”Mi nikakvu akciju ne pokrećemo, niti se ta akcija vodi, ali se razmišlja i o tim krajnjim mogućnostima ako se ne dođe do aranžmana koji omogućava da BiH bude zemlja na zadovoljstvo svih naroda koji žive u njoj”, rekao je Dodik.

Sukob bošnjačke i hrvatske elite

Rekao je da je poznato da je danas u FBiH veoma izražen sukob između bošnjačke i hrvatske političke elite, da Vlada FBiH nije formirana nakon izbora ni nakon dvije godine i više.

”To apsolutno govori o tome da postoje određene stvari koje trebaju biti riješene i nije dovoljno osloniti se na međunarodni intervencionizam, kako to najčešće čine Bošnjaci, i čekati da oni poravnaju stvari. Naravno to se neće desiti i ja pozivam na dogovor, ako dogovora ne bude, onda što drugo preostaje”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da smatra da tri naroda u BiH mogu da žive u miru, da uvažavaju jedni druge, da se jedni drugima ne miješaju u političke poslove, resurse, i da razmjenjuju kao dobre komšije, dobri partneri sve dobre, ne samo poslovne stvari, nego sva dobra iskustva, kroz oblasti obrazovanja, kulture sporta i svega drugog.

”Moguće je. Ovdje se radi samo o tome da nitko ne želi nikoga da ima iznad. Dakle, moramo biti u potpunosti ravnopravni, a onda stvoriti i okolnosti da se može na miran način živjeti”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da narod u Republici Srpskoj želi da vidi RS kao jaku autonomiju u BiH, bez miješanja visokih predstavnika, ali i bez stalnih ataka bošnjačke političke elite na samu Republiku Srpsku.

”U takvoj BiH mi bismo mogli da živimo, ali u BiH u kojoj se stalno osporava postojanje Republike Srpske, osporava njen dignitet, u kome se stalno pokušava oduzeti nadležnosti, i tako dalje postaje već problematično održati volju da se u njoj ostan”, rekao je Dodik.

On je dodao da zato postoje otvorene sve mogućnosti.

”Ali ja pozivam ponovo i to sam rekao i na Narodnoj skupštini, na dogovor Bošnjaka, Srba i Hrvata bez učešća visokog predstavnika. Naravno mora da postoji neki element međunarodnog prisustva, ali on ne može da bude i odlučujući. U tom pogledu ako napravimo jednu takvu atmosferu, dogovor između sva tri naroda u BiH je moguć”, rekao je Dodik.

Dodao je da i Hrvati moraju da imaju osjećaj da je BiH i za njihovo dobrobit.

”Mi ne želimo nitko da bude neslobodan u BiH, mi želimo u BiH zemlju slobode za sve i prava naroda kako je i predviđeno po ustavu. Ono za što se ja zalažem jeste ustavna konfiguracija BiH i ništa više. Ako te ustavne konfiguracije nema onda naravno što bi drugo mogli”, rekao je Dodik.

O nabavci cjepiva

Na pitanje što je mislio kada je rekao da su Bošnjaci pomalo nesretan narod, Dodik je rekao:

”Rekao sam da su pomalo nesretni jer nemaju adekvatne političke elite koje mogu da prave i dugoročne interese Bošnjačkog naroda, nego ga drži na nekim stereotipima koji ne mogu da funkcioniraju i koji troše energiju naroda i ne može da se okupi oko jedne valjane ideje koja može da pruži i dobru suradnju i sa Srbima i Hrvatima, bez obzira na tešku povijest, koja je užasno teška”, rekao je Dodik, a prenosi Srna.

Dodik je dodao da nijedan od ova tri naroda nikada nije bio ni na jednoj historijskoj strani zajedno, uvijek na različitim stranama, ali da se sve  to može premašiti uvažavanjem i podrškom identitetu svih.

Rekao je i da se teško može vratiti povjerenje u sistem globalne nabavke vakcina, te naveo da se i federalna Vlada i Republika Srpska okreću ka ruskim, kineskim, turskim dobavljačima.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>