Published On: Pet, svi 4th, 2012

DODIK: Turska se dosta miješala u unutarnja pitanja BIH. Više neće…

012622Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je tvrdnju da je Turska potpuno unilateralno vezana za bošnjačku političku strukturu u Bosni i Hercegovini (BiH) te da akcije koje ta zemlja provodi RS „doživljava kao izravno usmjerene protiv njenih političkih interesa, jer ih uopće ne uvažavaju“.

Dodik tvrdi da to što Turska misli da je za BiH dobro da bude članica NATO-a je mišljenje te zemlje, ali da ona mora uvažiti stavove u BiH, među kojima i RS. 

„BiH je svojevremeno, nasilu, pod pritiskom stranaca i međunarodne zajednice, izjasnila, navodno, kroz Zakon o Oružanim snagama da je članstvo u NATO-u put kojim treba ići, ali o tome nikada nije donesena autentična odluka u BiH i tu odluku treba sačekati. Ako se ona donese, treba je podržati, ako ne i to treba prihvatiti“, rekao je danas entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Dodik kaže da je problem djelovanje bilo koga sa strane te da je pitanje priključenja BiH NATO-u bespotrebno ispolitizirano, jer BiH tek treba odgovoriti na neka pitanja iz MAP-a.

To, navodi Dodik, još  ne znači da je donesena odluka u toj vojnoj alijanci da primi BiH u svoje članstvo, niti je sama BiH donijela odluku o uključenju u taj savez.

Ponavlja stav i da je Turska svojim zalaganjima pokazala da je spremna podržati “samo ono što Bošnjaci žele, a ne autentičan stav BiH”.

Stav RS-a, kada je u pitanju priključenje BiH NATO-u je, kaže, potpuno jasan – kada za to dođe vrijeme treba organizirati referendum da bi narod imao priliku o tome odlučiti i to je za Dodika ključno pitanje.

Pojedine tvrdnje da taj referendum neće značiti ništa za BiH, Dodik ne smatra osnovanim.

„Ako se taj referendum dogodi u mom političkom mandatu, zalagat ću se da bude obvezujući stav za sve političke predstavnike iz RS-a u institucijama BiH“, kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naveo da ukoliko RS ne bi dala suglasnost da BiH ide ka NATO-u, „onda se to neće ni dogoditi“.

Stav RS-a, kaže on, trebaju uvažavati svi koji se bave Bosnom i Hercegovinom, pa i sama Turska, ukoliko hoće imati legitimitet BiH za svoj angažman da joj pomogne u priključenju NATO-u.

Dodik je naglasio i da se kod priključenja NATO-u treba da prati i pozicija Srbije o tom pitanju.

„Članstvo u NATO-u donosi određene beneficije i to nesumnjivo, ali treba znati i da su Srbi u dva navrata bombardirani i to na nekim mjestima i osiromašenim uranijumom, čime su zemlje članice NATO-a odredile svoju poziciju prema Srbima u ovoj regiji“, kazao je entitetski predsjednik i dodao da je „čak i kod male djece povećan broj oboljenja od karcinoma na mjestima gdje je bilo takvog bombardiranja i da se to mora spominjati”, jer ne priznaje da je to bilo „humano bombardiranje“.

To su, kaže, stvari „o kojima postoje problemi s NATO-om i postoji namjera da se one tek raščiste s tom vojnom alijansom“.

On smatra i da današnji razgovor ministara vanjskih poslova BiH i Turske Zlatka Lagumdžije i Ahmeta Davutoglua o izborima u Mostaru i Srebrenici „predstavlja tipično miješanje u unutarnja pitanja BiH“.

„To govori o tome da je Davutoglu spreman razgovarati isključivo o tome da pojača bošnjački ili muslimanski interes i to je priča koja njega deligitimira kao ozbiljnog sugovornika na tu temu. To je isto kao kad bih ja došao u Tursku i pričao o problemima Kurda u Turskoj i tražio da se njihova izborna procedura tamo ojača“, rekao je Dodik.

Komentirajući jučerašnji skup u Dobrovoljačkoj, u povodu stradanja vojnika JNA, predsjednik RS-a je naveo da je „nedopustivo vrijeđanje obitelji poginulih vojnika koje se dogodilo u Sarajevu prilikom tog obilježavanja“ te dodaje da je „i kao predsjednik i kao čovjek povrijeđen“.

„Psovke koje su upućene na mrtvu djecu su neoprostive na Balkanu i kultura mržnje koja se promovira u Sarajevu apsolutno diskreditira taj grad kao bilo kakvo moguće buduće, ne samo moralno i političko sjedište, ili centar bilo kakvih integracija pa i integracija same BiH“, rekao je Dodik i naglasio da iako će  mnogi reći da su to pojedinci, ali da je „uvjeren zapravo da je to dio općeg ambijenta koji postoji u Sarajevu“.

„Obilježavanja stradanja treba omogućiti. U RS-u to nije problem i organi vlasti na sve moguće načine osiguravaju uvjete za takvo nešto. Vidjeli smo da su i organi vlasti u Federaciji BiH, prije svega kantonalna policija, uradili svoj dio posla, ali mislim da su dopustili da priđu suviše blizu oni koji su provocirali i u tom pogledu mislim da je bila greška“, rekao je Dodik.(Fena)