Published On: Čet, stu 8th, 2018

DODIK: To što Džaferović nije osuđen, ne znači da nije bio svjedok zločina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da to što novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije osuđen, ne znači da nije bio svjedok zločina nad srpskim zarobljenicima u proteklom ratu. Dodik je naveo da je Džaferović 14. avgusta 1994. godine bio svjedok odsijecanja glave srpskim zarobljenicima u Vozući, o čemu svjedoči i izvještaj Centra bezbjednosti u Zenici, čiji je bio načelnik.

” Haris Silajdžić (Bivši član Predsjedništva BiH) je to isto radio, tužio je Vladu Republike Srpske za izvještaj koji dostavljamo Savjetu bezbjednosti UN, pa se zna kako je prošao na Ustavnom sudu BiH”, rekao je Dodik, komentarišući Džaferovićevo pismo Vladi RS i premijerki Željki Cvijanović, prenosi Srna

Dodik je naglasio da Srpska ima pravo da podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, s obzirom da je jedna od pet potpisnica Aneksa deset Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Po tumačenjima Venecijanske komisije iz 2005. godine, kada se postavilo pitanje da li je Republika Srpska faktor međunarodnog prava, rekli su da jesmo zato što smo potpisali anekse Dejtonskog sporazuma”, podsjetio je Dodik.

On je poručio da stoji iza izvještaja Republike Srpske, koji je potvrdila Vlada Srpske.

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je pismo Vladi RS i premijerki Željki Cvijanović u kojem zahtijeva da se pojedini navodi iz Izvještaja RS Savjetu bezbjednosti UN-a demantuju u roku od sedam dana, te da će u protivnom podnijeti tužbu./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare