Published On: Pet, pro 28th, 2012

Dodik: Tko se prijavi, neće se odjaviti!

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas kako su “spekulativni i sporni izbori” u Srebrenici, ohrabrili cijeli jedan pokret, Koaliciju “1.mart”, te najavljuje da će zakonski biti sankcionirani svi pokušaji fiktivnog prijavljivanja mjesta prebivališta.
– Ljudi u RS-u mogu bitimirni. Institucije neće dozvoliti spekulativno prijavljivanje i odjavljivanje, ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banja Luci i dodao da je “Srebrenica poseban slučaj i u tom pogledu se posebno i postupalo”.
Kazao je i kako se svi mogu vratiti u RS, ali da “nisu dobrodošli oni koji dolaze ovdje da bi glasovali i da bi nakon dva tjedna otišli”.
Najavio je i zakon koji će to sankcionirati, te će podnijeti kaznene prijave protiv onih za koje nadležna tijela utvrde da su se spekulativno prijavili.
– Neće moći, ako se prijave, odjaviti najmanje tri godine nakon toga, rekao je i najavio još razgovora o tom pitanju dodavši kako “neke te inicijative koje se provode od nekih krugova iz FBiH, traže adekvatan odgovor”.
– A on će biti vrlo efikasan i odlučan, rekao je Dodik, ističući da najave tih krugova mogu ugroziti legitimitet samih izbora.
Protiv je i odgađanja datuma za popis stanovništva u BiH, s travnja na listopad, i smatra kako je to još jedna spekulacija.
Dodik je najavio i kako će predstavnici RS-a na razini institucija BiH biti protiv prolongiranja popisa, koji ovdje nije proveden 20 godina.
– RS jedina ima kapacitet da provede popis. Želimo da on bude neutralan, bez spekulacija i objektivan i zato mora biti proveden, bez obzira na tvrdnje o nekim tehničkim nedostacima. Dovoljno je tri mjeseca da se te tehničke predradnje obave, tvrdi enitetski predsjednik.
Kaže kako treba građane pustiti da se sami izjasne, jer je to njihovo pravo, i smije se praviti medijski i drugi pritisak, “a to se već vidi u FBiH, za razliku od RS-a”.
Komentirajući političku krizu vlasti u Federaciji BiH, on je rekao kako je na političkim faktorima u tom entitetu da odluče na koji način će stabilizirati situaciju, a da je RS principijelno na stavu da im treba stabilan partner u FBiH.
– A kao SNSD zainteresirani smo za rekonstrukciju Vlade FBiH da bismo dobili jedno ministarsko mjesto i time bismo zastupali interese Srba u tom entitetu. I to je već na neki način dogovoreno i čekamo samo otvaranje tog procesa i novu strukturu Vlade u FBiH. Vjerujem kako se to može dogoditi i da je od velikog interesa za ljude koji tamo žive i samu FBiH, rekao je Dodik.
Na današnjoj press konferenciji u Banja Luci govorio je i o ekonomskoj situaciji u RS-u, koju je ocijenio stabilnom, ponovivši da očekuje investicijski ciklus u 2013., i pored teške situacije na koju je utjecala, kako tvrdi, svjetska ekonomska kriza i vremenske neprilike.
– RS u političkom smislu nikada nije bila jača i ona zna svoje mjesto i afirmira svoje interese. Ono što smo dosad izgradili ne smijemo da ispustimo, kazao je on i dodao kako RS ostaje privržena Daytonskom sporazumu.
BiH, kaže, nije sporna sa stanovišta teritorijalnog intergriteta i nadležnosti.
– U Daytonskom sporazumu ona ih ima samo devet koje joj je dao taj ugovor, a samo sporazumom između strana (entiteta), BiH može pribaviti nove nadležnosti i ta ustavna odredba je prekršena i zato ne prihvaćamo nametnute ingerencije. RS će u tom smislu nastaviti jasnu politiku i neće odustati od principa u Daytonu, ali nastavit ćemo osporavati nametnute stvari, bez obzira na stavove visokog predstavnika i on može ostati koliko hoće u BiH, jer nametanje nećemo prihvatiti, zaključio je Dodik.