Published On: Uto, tra 10th, 2012

DODIK: Tek mali broj muslimana, pred kraj rata, je pristupio partizanima

Poruke bošnjačkih političara date povodom obilježavanja “opsade Sarajeva”, te falsificiranje povijesti koje je izvršeno tom prilikom, će uticati na dalje dogovore oko rješavanja nekih ključnih pitanja u BiH, poručio je danas , Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

 

“Naravno da je nemoguće da ovdje postoji jedna istina o ratu, ali tako pompezno pokušavati da se prikaže samo jedna istina kao važeća govori o potrebi da mi u RS o tome moramo da vodimo računa i da su samo naivni oni koji misle da na Republiku neće biti ataka”, naglasio je Dodik .

 

On je istakao da su obilježavanje “opsade Sarajeva” i poruke bošnjačkih političara koje su to pratile bili svojevrsni atak na sve današnje savremenike Republike Srpske, javlja Srna. Istakavši da treba žaliti za svakom žrtvom i obilježavati stradanja, kao i da je nesumnjivo da je u Sarajevu tijekom rata bilo mnogo muslimana koji su nedužni nastradali, a što nije trebalo da se desi, Dodik je napomenuo da u Sarajevu posljednjih dana nije radilo o odnosu prema žrtvi, već o zloupotrebi žrtve.

 

Naveo je da bi mnogo bolje bilo da se tijekom obilježavanja događaja u Sarajevu išlo ka objektivnoj istini o svemu. Dodik je naglasio da u tom smislu treba pročitati knjigu Jasushija Akashija nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN za Jugoslaviju, u kojoj se na objektivan način prikazuju neki ratni događaji.

 

Komentirajući navode Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, članova Predsjedništva BiH da se u Sarajevu u Drugom svjetskom ratu i prije 20 godine vodila borba protiv fašizma, Dodik je napomenuo da je činjenica da je tek mali broj muslimana, i to, tek na kraju Drugog svjetskog rata, kada je shvatio tko su pobjednici, pristupio partizanskom pokretu.

 

“Naš glavni grad je Banjaluka, pa i Beograd, a ne Sarajevo. To može da piše, ali u takvom glavnom gradu ne participiramo, niti ga doživljavamo kao takvog. Ako neko misli da nama nametne priču o Sarajevu kao glavnom gradu, grdno se vara”, zaključio je Dodik. (Dnevnik.ba)