Published On: Pon, ruj 14th, 2020

DODIK: Svaki jezik nosi ime po narodu, zašto bi bošnjački bio izuzetak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da osim što ne razumije što jedan član Predsjedništva BiH radi s roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni što Željko Komšić pokušava problematizirati.

Na pitanje Srne da prokomentira Komšićevu izjavu, nakon današnjeg sastanka s roditeljima školske djece u Zvorniku, da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama, te da se učenicima u knjižice upisuje “bosanski jezik”, Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak.

“Nametanje naziva jezika ‘bosanski’ je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na što mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni ‘bosanski jezik’”, istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da ako baš inzistiraju da se taj jezik zove tako onda im mora objasniti da se “bosanski” na srpskom kaže bošnjački.

“I za kraj bih se našalio, član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj”, rekao je Dodik za Srnu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>