Published On: Pet, sij 18th, 2013

DODIK: Stvorit će se uvjeti za raspad BiH

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je kako se žrtvuje suviše političkih stavova zbog imaginarne priče o mogućim europskim integracijama.
“I sama Europa, koja ima strahovite socijalne i ekonomske probleme, kaže da poslije Hrvatske, dugi niz godina neće primiti nijednu zemlju pod svoju `kapu`. Druga je tema da mi sami, zbog sebe, moramo usvojiti europska pravila da bi nam bilo bolje”, naglasio je Dodik, prenijela je Srna.
Predsjednik republike Srpske rekao je kako ne vidi mogućnost da BiH preživi u budućnosti, jer je to podijeljeno društvo.
“Vjerujem da će se stvoriti eksterni politički uvjeti za raspad BiH. I vjerujem da taj raspad treba biti miran. Za sve je najbolje da surađujemo i živimo u miru bez krutih granica, da imamo kompatibilan ekonomski sustav, a da smo politički suvereni u donošenju svih važnih odluka. Hoće li to biti 2035. ili ranije, potpuno je nebitno”, istakao je Dodik, komentirajući novu mapu Europe 2035. koju su izradili ruski stručnjaci, a prema kojoj će Srbija i Hrvatska podijeliti BiH.
On je naglasio da će Republika Srpska, bez obzira na ekonomske nevolje u EU i regiji, uspjeti zabilježiti pozitivnu stopu rasta bruto-društvenog proizvoda u 2013. godini i u ovom trenutku ima dugoročno ugovorenih poslova i osiguranih investicija čija je ukupna vrijednost 2,9 milijardi eura.