Published On: Thu, Jul 4th, 2013

DODIK: Strani veleposlanici u BIH su pretjerali. Mješaju se u apsolutno sve…

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je večeras u izjavi novinarima da se strani diplomati i međunarodne organizacije trebaju isključiti iz bilo kakvih lokalnih tema i unutrarnjih problema u BiH i da prepuste BiH da sama rješava svoje probleme u skladu sa Ustavom i Daytonskim sporazumom.
”Ako neko rješenje donesemo brzo onda je to naš uspjeh, ako rješenje ne postignemo brzo onda je to naš neuspjeh i sve se to ne bi trebalo događati posredstvom bilo koje strane osobe ili veleposlanika.
Tako će doprinijeti da BiH postane normalna država jer u normalnoj državi strani veleposlanici ne odlučuju o unutarnjim pitanjima, a ovdje smo vidjeli kulminaciju toga”, istaknuo je Dodik.
Na pitanje hoće li Parlamentarna skupština BiH konačno početi raditi, Dodik je kazao da hoće jer je potrebno da BiH otkloni probleme koje ima kao što je implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu u predmetu “Sejdić i Finci” kao i pitanje imovine te dodao da se obje stvari politiziraju.
Sve ovo, stava je Dodik, treba riješiti kako bi se mogla podnijeti kredibilna aplikacija za članstvo u Europskoj uniji, a “spremni smo dati doprinos europskom putu BiH”.
Komentirajući eventualnu prekompoziciju šestorke ili sedmorke na državnoj razini i mogućnosti da SNSD ostane dio te vladajuće strukture, Dodik kaže da ne osjeća to kao neku vlast nego kao problem i dodaje da su opći izbori isuviše blizu te da se u okviru postojećeg stanja trebaju naći rješenja.
Istaknuo je da sve političke stranke moraju poštovati i raditi u skladu sa Ustavom BiH svidjelo se to kome ili ne te naglašava da ukoliko politički lideri ne pronađu rješenje za trenutnu “pat poziciju”, okupljat će se sve više samo na proslavama državnih praznika stranih zemalja, a sve manje oko unutarnjih problema.
Na kraju je kazao da kada je u pitanju problem s jedinstvenim matičnim brojem postoji rješenje onakvo kakvo je, ali bi ga trebalo obuhvatiti zakonom ili krenuti u novi krug razgovora o tom pitanju, dodajući da je u RS-u taj problem riješen.