Published On: Ned, velj 2nd, 2014

DODIK: Srpska ostaje u BiH dok sve do njenog raspada

BEOGRAD- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne želi osnovati nikakvu izoliranu Republiku Srpsku, već da će ona ostati u BiH dok svi ne shvate da BiH nije održiva.

“Mi ćemo ostati u BiH dok svi ne shvate da ona nije održiva”, rekao je Dodik za bečki dnevnik “Standard”.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da je Dejtonski mirovni sporazum minirala i međunarodna zajednica koja je nametala rješenja, zaboravljajući pritom sve vrijednosti demokratskog Zapada.

“BiH kakva je stvorena Dejtonom, za nas je bila prihvatljiva, ali BiH koja je stvorena političkom silom visokog predstavnika je neprihvatljiva”, objasnio je Dodik.

On je ukazao na to da je BiH iluzija, neodrživo društvo, jer su strani političari širom svijeta donosili odluke u vezi sa BiH na osnovu utisaka koje su stekli u trenutku, zapostavljajući činjenicu da u BiH ne postoji interni konsenzus.

“Ovo nije propala država zbog nas, nego propala država međunarodnih pokrovitelja. Ima mnogo međunarodnih političara koji nas za to krive. To, međutim, može doći samo od onih ljudi koji ne znaju situaciju. Mi Srbi tu BiH nismo željeli od samog početka. Postoji jedna grupa stranaca koji sjede u Sarajevu i primaju velike plaće, koji šalju svoje izvještaje”, rekao je Dodik.