Published On: Ned, ruj 29th, 2013

DODIK: Srbima nećete raditi što radite Hrvatima, tri republike zadnja šansa za BiH

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska neće prihvatiti da članovi Predsjedništva BiH budu birani u parlamentu BiH.

“Jasno je da to nećemo prihvatiti, jer bi Srbi, kao što se dogodilo Hrvatima, mogli dobiti člana koga je netko drugi izabrao i koji bi sutra hipotetički mogao kaže -` Pozivam Tursku u pomoć `. To svakako nećemo dozvoliti”, istakao je Dodik uoči sastanka u Bruxellesu stranačkih lidera i dužnosnika iz BiH, koji je planiran za 1. listopada. 
On je za beogradsku “Politiku” rekao da većina u parlamentu BiH iznosi 22 zastupnika, a da srpska stranke ne mogu imati više od 14 zastupnika, dok ih Bošnjaci imaju 24. 
Dodik je naveo da Srpska s pritiscima odavno živi, ​​jer svakog dana dobiva novi zahtjev, dok se sasvim otvoreno, pričom o demokratskom uređenju po principu “jedan čovjek-jedan glas”, BiH gura u sve veću blokadu. 
” srbi, a čini mi se ni Hrvati, neće dozvoliti da ih Bošnjaci majorizuju i nadglasavaju “, istaknuo je predsjednik Srpske. 
Dodik je rekao da prati objavljivanje dokumenata američke CIA-e o ratu u BiH, ali da mu je glavni dojam da je sve ostalo isto, iako je prošlo gotovo 20 godina, te da se sjeća da je u razgovorima s američkim dužnosnikom Sendija Bergerom bilo napomena da je neko vrijeme razmatrana opcija samostalnosti Republike Srpske i da mu je žao što Berger nije imao veći utjecaj u Washingtonu. 
Dodik je naveo da Daytonski sporazum ima samo jedan nedostatak – što nitko sa srpske strane nije tražio da se nakon 20 godina dozvoli građanima da se izjasne da li im odgovara takva država, te dodao da je siguran da bi takav zahtjev bio prihvaćen. 
“Propustili smo šansu prije rata . Trebalo je tadašnje rukovodstvo Srbije prvo zatražiti da izađe iz Jugoslavije, da što prije zatraži hitan prijam u NATO i da onda tražimo maksimalna prava za Srbe “, rekao je Dodik, navodeći da bi Srbi imali sasvim drugačiji status kod velikih sila da je tada netko iz Srbije ponudio NATO-u bazu na Kosovu.
Govoreći i situaciji u BiH, Dodik je naveo da je BiH u velikoj krizi, da je to zemlja koja je prazna ljuštura i u kojoj je sve fingirano, te da ta zemlja preživljava samo da bi se trećerazredni Međunarodna službenici vježbali na njoj i da bi se regionalna pažnja odvlačila stalnim potenciranjem BiH.
“Kakva Bosna, uđite unutra i vidjećete da nema ničega”, rekao je Dodik.
Dodik je rekao da je međunarodna zajednica protiv referenduma o samostalnosti Repubilke Srpske, ali da sve više uviđa da “taj bosanski eksperiment” ne funkcionira.
“U neformalnim razgovorima čujemo da je Republika Srpska efikasnija, funkcionalnija, ali da ne znaju što da rade sa drugim dijelom BiH”, naveo je on.
Predsjednik Dodik je rekao da bi on odmah proveo referendum o samostalnosti Republike Srpske, ali da ne želi igrati sa narodom i državom, te ponovio da bi referendum trebao se provede u trenutku kada se steknu svi uvjeti i kada međunarodne okolnosti budu povoljnije.
On je istakao da ima političkih protivnika, kao što su čelnici SDS-a Mladen Bosić i PDP-a Mladen Ivanić, koji ranije nisu smjeli da pomenu ni “r” od referenduma, a sada pitaju gdje je taj referendum.
“Odgovaram im da se s referendumom ne igra, da ćemo, kada odlučimo ga raspišemo, učiniti sve da uspije, ali i da mora postojati minimum međunarodnih uvjeta za to “, dodao je predsjendik Srpskoj.
Govoreći o proteklom sastanku sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, Dodik je rekao da su uvidjeli da je plan ” puzajuće unitarizacije BiH “uperen i protiv interesa srpskog i hrvatskog naroda.
On je naveo da ne misle samo Hrvati i Srbi da ovakva BiH nije održiva, nego to misle i Bošnjaci, zbog čega pokušavaju iskoristiti prisutnost međunarodne zajednice da bi dobili drugačiju državu po njihovoj mjeri.
Dodik smatra da je jedini način da BiH preživi da se formira neka vrsta konfederacije tri republike.
“Nitko nije zadovoljan BiH, nisu zadovoljni ni stranci, a Hrvati bi bili sretni da se formira još jedna republika i da BiH bude neka vrsta konfederacije tri republike “, rekao je Dodik.
Komentirajući informacije iz nekih diplomatskih krugova da, poslije Kosova, na dnevni red dolazi BiH kao sljedeći nerazriješeni konflikt, Dodik je rekao da je to čuo, ali da nije točno da je BiH ostala jedino neriješeno pitanje, jer ni Kosovo još nije riješeno.
“Kako može Kosovo biti riješeno, ako srpska vlada jasno kaže da nikada neće priznati Kosovo?

Kako je to riješeno pitanje Makedonije, gdje je bio popis, pa je prekinut i gdje je još veća kriza nego u BiH “, dodao je predsjednik Srpske.

Nikolić, Dačić i Vučić nisu zanemarili Srpsku

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija mnogo truda uložila u rješavanje kosovskog pitanja, ali da Banjaluka nikada nije osjetila da su dužnosnici Srbije Tomislav Nikolić, Ivica Dačić ili Aleksandar Vučić zbog toga zanemarili Srpsku.

“Čak je možda učinjeno više nego za vrijeme bivše vlade … Ima tu mnogo spekulacija, jer ljudi gledaju da li se neko grli ili ljubi, a ne što je urađeno”, rekao je Dodik.

On je za beogradsku “Politiku” izjavio da je stav službenog Beograda da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Daytonski sporazum, kao i da se sve ključne odluke moraju donositi konsenzusom svih naroda.

“Možda ima nekih dijelova vlasti, sasvim marginalnih, koji imaju drugačije ideje, ali stavovi Nikolića, Dačića ili Vučića sasvim su jasni”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbija i Republika Srpska imale najbolje odnose u vrijeme kada je Vojislav Koštunica bio premijer Srbije, iako je Koštunica znao da u okviru Socijalističke internacionale postoji suradnja Demokratske stranke i SNSD-a, čiji je lider.

Govoreći o odnosu s Demokratskom strankom, Dodik je rekao da sada manje prati stanje u toj stranci i da vidi da je znatno opala njena snaga, ali da ne želi da se miješa u njene unutarnje stvari.