Published On: Sri, ožu 25th, 2015

DODIK: Srebrenica je najveći udar srpstvu a Srbi u Srebrenici su se ponijeli kukavički, i dalje mislim da je BIH neodrživa zemlja…

Predsjednik Republike Sprske, Milorad Dodik izjavio je da zločin u Srebrenici nije bio borba za sprstvo nego najveći udarac srpstvu i kukavičluku, dodajući kako ” nam treba istina koju ćemo svi prihvatiti”.

Uoči obilježavanja 20.godišnjice Srebrenice, Dodik je za ” Politiku”, rekako kako insttitucije RS-a nisu krile nijednog zločinca i da mu je žao svih onih koji su stradali.

“To je ogroman zločin, koji je napravio i ogromnu političku smetnju. To pokazuje i ova propaganda koja pokušava stvoriti sliku da su svi Srbi potencijalne ubice u Srebrenici. Srbi nikada u prošlosti nisu pravili nedjela, naprotiv, ponašali su se viteški, a ne kukavički, kako su se ponojeli u Srebrenici”, istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srebrenica traži “jedan novi pristup i novo ispitivanje realnosti, koju bi svi prihvatili”.

“Mi želimo istinu o tome, moglo bi se to postići kroz novu međunarodnu komisiju koja, kakve god podatke da da – mi smo spremni da ih prihvatimo”, poručio je Dodik.

Govoreći o sadašnjim odnosima u BiH, Dodik je podsjetio da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata nije dio vlasti na razini  BiH i da će se “baviti vlastitim politikama na nivou RS, budno prateći šta se događa na nivou BiH.”

“Ništa što nije u skladu s Ustavom – neće proći, niti jedna odluka. Bolje da ne pokušavaju, jer imamo mehanizme da to zaustavimo”, poručio je on.

Dodik je ponovio da je BiH neodrživa zemlja, “što potvrđuje i to što konglomeracija koja se skupila u Sarajevu već gotovo sedam meseci ne može da formira vlast”.

“Nemam vremena za neuspešne politike. Izvolite, formirajte vlast, naša poruka koju smo rekli jasno jeste da u obzir dolazi sve što je po Ustavu, ono što nije – bolje da ne pokušavaju”, zaključio je Dodik za “Politiku”.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare