Published On: Fri, Aug 21st, 2015

DODIK: Srbi i Republika Srpska sigurno neće ratovati

MOSTAR – Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik RS u Mostaru ponovio kako nema namjeru ulaziti u državnu vlast, jer su u njoj SDA i SDS koje ne može smatrati partnerima.
” SNSD nema namjeru baviti se pitanjima rekonstruiranja vlasti nigdje, ni na razini BiH, au RS mi smo stabilizirali institucije i one rade u punom kapacitetu onoga što moraju i trebaju raditi ”, rekao je nakon sastanka s Draganom Čovićem predsjednik RS-a Milorad Dodik.
Nakon što su razgovarali iza zatvorenih vrata, Dodik je novinarima rekao kako je, što se tiče BiH i strukture vlasti, očigledno da postoje određen zastoji, prenose Nezavisne.
” Vlast nije pokazala sposobnost. Velike najave i veliki uspjesi gotovo su se razbili o nesposobnost te strukture da nešto tamo napravi ”, rekao je Dodik i rekao kako SNSD nema namjeru ulaziti u državnu vlast.
” Mi ne želimo ulaziti tamo biti popuna popuna. SNSD će ući ako ima partnere koji bi, kao što je to HDZ, radili na strateškim pitanjima koja bi definirali i koji bi bila jasni putokaz kojim bi išla BiH, a ne da se bavimo, kao što to čini SDA, pokušajima da pribave ovoga ili onoga za svoje političke ciljeve ”, rekao je Dodik.
Dodik je istakao da kada političko Sarajevo shvati da politički predstavnici drugih naroda dolaze u Sarajevo sa stavovima koje treba uvažavati, onda će u BiH stvari krenuti na bolje.
“A ne kao što rade sa SDS-om koji je pristao biti dio politike Bakira Izetbegovića i njegovih klanova u BiH. To je samo kratkotrajno i gubitnički”, rekao je Dodik, koji je predsjednik Srpske.
On je podsjetio da se u Sarajevo ide da bi se predstavljala Republika Srpska i da se sastavljaju organi na razini BiH.
“Mi nemamo institucionalne predstavnike Srba na razini BiH već predstavnike nekih partija koji ne rade u interesu Republike Srpske. Ukoliko dođemo u poziciju da možemo u strukturama BiH da se bavimo pitanjima koja su važna za Republiku Srpsku mi ćemo ući. Nije ni važno tko je od Bošnjaka tamo. Mi smo bili tamo i kad je bila SDA, ali nam to nije smetalo da vodimo politiku koja je bila u interesu Republike “, naglasio je Dodik.
Čović je rekao da sastanak s Dodikom ne treba dovoditi ni u kakvu vezu sa sutrašnjim sastankom s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.
On je rekao kako je njegova gosta iznenadio broj novinara zainteresiranih za njihov susret, rekao je kako su njih dvojica ” prijateljski razgovarali o puno tema koje ih vežu ”.
“Ovi razgovori koje vodimo, prije svega, usmjereni su na pravljenje nekih iskorak u BiH. Ovi sastanci nisu proizvod novih platformi, nego kontinuitet razmišljanja da moramo raditi dobre stvari i pokrenemo procese u BiH posebno kada je riječ o socijalnoj i ekonomskoj politici, te da kroz reorganizaciju osiguramo ravnopravnost “, rekao je Čović.
“Sa Dodikom uglavnom ima usuglašene stavove o velikom broju pitanja iz naše budućnosti jer uglavnom smo razgovarali o onome što je budućnost BiH i onome što bi mi trebali raditi u sljedećih godinu, dvije dana ”, rekao je Čović.
“Mnogi znaju reći tko zna što ih veže, nas veže nas samo jedan korektan, prijateljski odnos ”, rekao je Čović i dodao kako je Dodika upoznao sa situacijom u Federaciji BiH kao io onome kako on vidi situaciju u BiH. Dodik je, kaže , njemu prenio informacije o aktivnostima koje provodi kao predsjednik RS.
17:15 Dodik je istakao da Srbi i Republika Srpska sigurno neće ratovati i da je referendum u Republici Srpskoj usmjeren ka miru i rješavanju problema u pravosuđu BiH.
“Mi sigurno nećemo ratovati, a ako Bakir Izetbegović ima pripremljene neke harange to ćemo saznati vrlo brzo. Mi nemamo nikog”, naglasio je Dodik, komentirajući navode lidera SDA da će referendum u Srpskoj dovesti do međuetničkih sukoba.
Predsjednik Srpske podsjetio je da je raspisivanje referenduma bilo s ciljem da se reformira pravosuđe na razini BiH.
Ono što je nametnuto od visokog predstavnika, naveo je Dodik, mora prilagoditi potrebama svih u BiH i da se uvaži ustavni poredak u BiH.
“Ako možemo promijeniti nekoliko zakona u BiH, onda je cilj postignut i nema potrebe za referendumom”, rekao je Dodik.
Ukoliko referendum bude održan, Dodik je istakao da će nakon toga Narodna skupština Republike Srpske usvojiti potrebne zakone u kojima će se jasno odrediti što je volja naroda u Republici Srpskoj.
Dodik je naglasio da je suradnja SNSD-a, čiji je lider, i HDZ-a BiH vrlo dobra. “SNSD i HDZ imaju uravnotežen pristup svim otvorenim pitanjima, preko pitanja` Sejdić – Finci`, mehanizma koordinacije, do reformskih pitanja “, rekao je on.
Predsjednik Dodik naglasio je da bi Reformska agenda trebala biti provedena, ali da je puna manjkavosti jer nisu obuhvaćene mnoge monetarne i fiskalne mjere koje su neophodne da bio se BiH stabilizirala i mogla napredovati.
Prema njegovim riječima, Reformska agenda je dekorativan dokument koji je trebalo da zadovolji sujetu onih koji su je pisali i pokušali je nametnu kao iskorak.
“Nema velikog iskoraka ako ne reagirate na činjenicu da EU mjesečnotiska 60 milijardi eura do cifre od 1200 milijardi i da će to neminovno umanjiti vrijednost eura. Činjenica da je konvertibilna marka vezana za euro trebalo bi okupiti ljude u BiH da razmišljaju kako se baviti monetarnim pitanjima, a ne da to ostane samo u sferi onoga što stranci čine “, naglasio je Dodik.
Naime, danas u Mostaru Dodik se sastao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a u subotu je planiran sastanak sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.
Jučer poslijepodne sa šefom SDA Bakirom Izetbegovićem razgovarao je o novoj koaliciji u FBiH te formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokrenuo je novi krug političkih razgovora o funkcioniranja vlasti na svim razinama, a cilj je da svoje političke partnere Fahrudina Radončića (SBB) i Milorada Dodika (SNSD) uvede u vlast na državnoj razini.
Iako i Radončić i Dodik za sada tvrde da ne žele u vlast na federalnoj, odnosno državnoj razini, dobro upućeni izvori, tvrde kako je plan drugačiji.