Published On: Pet, stu 12th, 2021

DODIK: Spreman sam razgovarati i s Plenkovićem, Srbi i Hrvati se trebaju pomiriti i usmjeriti na suradnju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Ustav BiH jasno precizirao nadležnosti i da otcjepljenje nije na dnevnom redu već vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj.

Dodik je za RTL Hrvatske rekao da on nije čovjek rata već da su se ponovo podigli oni koji su ranije raspirivali rat.

On je ukazao na rušenje Daytonskog sporazuma i da je prisustvo stranaca za tri desetljeća dovelo do rušenja Ustava, da se Republika Srpska sotonizira i da nema dogovora oko izbornog procesa između Hrvata i Bošnjaka.

Dodik je istaknuo da je u BiH u pitanju masovno miješanje stranaca, te se postavlja pitanje zbog čega će takva postojati ako ne može da funkcionirati bez međunarodnog intervencionizma.

On je ponovio da se Christian Schmidt lažno predstavlja, da ga Vijeće sigurnosti nije izabralo, a za njegov izvještaj je naveo da ga je pisala ratna obavještajna služba AID Alije Izetbegovića.

Kada je riječ o nedavnom sastanku s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, Dodik je rekao da je bio koristan i da cijeni njegovu dobru volju, kao i da je spreman razgovarati i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Za Milanovića je rekao i da dobro poznaje situaciju u BiH i drago mu je što Hrvatska razumije situaciju u BiH sa stajališta da podrži njeno uređenje od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je napomenuo da je, osim s Milanovićem, razgovarao i s turskim predsjednikom Erdoganom, kao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao kako postoji konsenzus da sva trojica trebaju pristati održati sastanak s političkim predstavnicima iz BiH, ali da se lider SDA Bakir Izetbegović ponaša onako kako mu kažu Amerikanci.

Dodik je istaknuo kako on i Vučić vode autentične političke procese, ali da se predsjednik Srbije ne miješa u unutarnje stvari u BiH.

O Haškom sudu je rekao da je jednostran, da je presuđivao selektivno i nije se adekvatno odnosio prema ratnim zločinam koje su počinili Bošnjaci nad srpskim narodom.

Istaknuo je i da se u Srebrenici dogodio težak zločin, da je isforsirano nekoliko dana sukoba, ali da je tamo stradao gotovo isti broj Srba i Bošnjaka, te ukazao da se zabranama ništa ne može učiniti.

Dodik je rekao da žrtve treba poštovati i da između Srba i Hrvata treba učiniti sve da dođe do pomirenja i da se usmjere na suradnju./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kleme
Kleme
14 dana prije

Turski uticaj je ofroman. Obnavljaju Osmansko carstvo kontra Hrvata a reduciranjem Doma naroda ostvariva je Alijin plan i Federacija postaje Turska rezervna drzava.

Krešo
Krešo
13 dana prije

Pravilno. Bravo, Dodo!

Neumska Džamija
Neumska Džamija
12 dana prije

KRALJ! ALLAH! LEGENDA!