Published On: Pet, stu 7th, 2014

Dodik spreman, Izetbegović još nije

”SDA još nije odlučila s kojim strankama iz Republike Srpske je spremna praviti buduće koalicije”, izjavio je nakon sastanka izaslanstava SDA i SNSD-a predsjednik Srpske, Milorad Dodik dodavši kako su ”jednako udaljeni ili približeni od oba bloka stranaka”.

”Mi smo spremni, kao što smo partneri s HDZ-om BiH, i sa SDA pokušati napriviti ozbiljnu strukturu vlasti koja će pogotovu raditi na ekonomskim pitanjima”, rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je za SNSD i SDA prihvatljiv princip da različite razine vlasti u BiH trebaju biti korespodentni što je više moguće, odnosno da iste koalicije budu na različitim razinama.

Dodik je naglasio da je odluka na SDA koga će izabrati za partnera iz Republike Srpske.

“Ne želimo utjecati na njihovo odlučivanje, niti želimo da se shvati da smo mi ovdje utrčali kako bi se upucavali i ubacivali”, rekao je Dodik, dodavši da je zbog procedura realno očekivati da će Vijeće ministara BiH biti formirano u veljači iliožujku 2015. godine.

Prema njegovim riječima, stranačka izaslanstva usuglasile su da sljedeći četvorogodišnji mandat nove vlasti treba biti posvećen velikom zajedničkom cilju, a to je da BiH postane kandidat za članstvo u EU.

“Ako to učinimo to će biti veliki uspjeh. To je cilj vlasti u sljedećem razdoblju, koji zavisi i od EU. Nakon toga se treba posvetiti nizu ekonomskih mjera, jer su tržište i realni sektor u BiH potpuno ugroženi liberalizacijom koju su nam u bitnoj mjeri nametnuli stranci”, naveo je Dodik.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je da je održan ”sadržajan sastanak” s izaslanstvom SNSD-a i da je sagledano stanje u zemlji kako bi se napravile promjene koje bi osigurale bolju budućnost.

”SDA smatra da je potrebna promjena retorike kako bismo stvorili bolji ambijent u zemlji, sigurnost, stabilnost koja će osigurati i bolji poslovni ambijent za privlačenje stranih investicija i kapitala”, rekao je Izetbegović.

U principu, kazao je on, nije bilo značajnijih razmimoiloženja u mišljenima i stavovima i ”samo su se složili da je problem u detaljima”.

Izetbegović je rekao kako SDA insistira na zakonima i mjerama koje će omogućiti ravnopravnost naroda i građana.

”To se posebno odnosi na neomogućavanje diskriminacije kada je u pitanju obrazovanje. SNSD se i tu slaže s nama i smatraju da se može tragati za takvim mehanizmima. Suglasni smo da odgovarajućim zakonom treba osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u svim institucijama u svim struktirama diljem BiH”, rekao je Izetbegović.

“Slažemo se da valja hitno dogovoriti koordinacijskii mehanizam i u vremenu koje je pred nama riješiti i presudu ‘Sejdić-Finci’. I SNSD se slaže, kada je u pitanju članstvo u NATO-u, da je potrebno omogućiti iskorak za preuzimanje Akcijskog plana za članstvo”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je najavio kako će SDA tijekom vikenda razgovarati i s drugim strankama iz Republike Srpske, kako bi se završili pregovori o potencijalnim partnerima u vlasti iz tog entiteta.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare