Published On: Pon, kol 24th, 2015

DODIK: SNSD spreman ući u vlast, ali ne pod svaku cijenu

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/Milorad Dodik izjavio je da je ova stranka spremna preuzeti odgovornost i ući u vlast na razini BiH, ali ne pod svaku cijenu i pod bilo kakvim uvjetima.
Dodik je istaknuo da najveća stranka u Republici Srpskoj nema namjeru da “popunjava rupe” u vlasti na razini BiH, te da svatko tko danas pregovara o novim koalicijama u Sarajevu mora znati da u eventualnoj suradnji sa SNSD-om dobija snažnog branitelja interesa Srpske.
On je za “Pres Republika Srpska” rekao da ne vjeruje u mogućnost postizanja dogovora između lidera SBB-a Fahrudina Radončića i SDA Bakira Izetbegovića, jer smatra da je jaz između njih nepremostiv.
Ističući da u vlasti na razini BiH trenutno postoji “ogromna praznina” koju popunjavaju oni koji rade protiv interesa Srpske, Dodik je ponovio da stranke iz Saveza za promjene u Sarajevu ne brane interese Srpske.
“Politike koje tamo provode u maksimalnom obimu mogu se smatrati izdajničkim jer uopće ne uvažavaju stavove organa Republike Srpske, niti su dugoročno usmjerene da očuvaju poziciju Srpske. Olako se prepuštaju odluke koje u ovom trenutku možda ne izgledaju tako važno, ali su dugoročno i te kako štetne za budućnost Republike Srpske”, dodao je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.
On je napomenuo da je Izetbegović u obraćanju Aktivu SDA u Zenici povodom godišnjice te stranke jasno rekao da je jedan od njegovih najvećih uspjeha uvođenje Saveza za promjene u vlast na razini BiH i to što Dodika nema u zajedničkim institucijama.
“SNSD je bio brana Bakiru Izetbegoviću da provodi svoje politike. Zato je Izetbegović zadovoljan Mladenom Bosićem, Ognjenom Tadićem i drugima, koji su u Sarajevu servilni, koji gube svoj politički i nacionalni identitet i koji su u funkciji politike Bakira Izetbegovića”, naveo je Dodik.
Dodajući da je u političkom smislu za SNSD bilo korisno to što nije inzistirao na ulasku u vlast u zajedničkim organima BiH, Dodik ističe da je postojala potreba da narod u Srpskoj sagleda politiku koju u Sarajevu provode lideri političkih stranaka okupljenih u Savezu za promjene.
On je naveo da je u vrijeme kada je SNSD bio u zajedničkim institucijama srpski faktor bio najstabilniji i odlučujući faktor u BiH, te da to mnogima nije odgovaralo, posebno Izetbegoviću i dijelu međunarodne zajednice.
Komentirajući stav zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Nikole Špirića da bi za Srpsku bilo najbolje kada bi došlo do strateškog dogovora između srpskih političkih stanaka, Dodik je ocijenio da je do takvog dogovora teško doći sa osobama poput Bosića i Tadića “koji su oboljeli u osobnom egoizmu i koji su spremni da se za poziciju u stranci i vlasti obračunaju sa mnogim ljudima iz SDS-a”.
On je zaključio da je njihova politika u Srpskoj prepoznata o čemu najbolje govore posljednja istraživanja o padu rejtinga stranaka iz Saveza za promjene, dok je SNSD ostao na podršci građana od više od 50 posto.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare