Published On: Sri, sij 27th, 2021

DODIK: Smiješni su, pokušavaju nas zavaditi

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio da “ne sudjeluje ni u kakvom rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” i kazao “da je očigledno da netko pokušava da zavadi rukovodstvo Republike Srpske i Srbije”.

Dodik je najavio da će danas biti u Beogradu na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, te naveo kako nema nikakvih promjena u odnosima Srbije i Republika Srpske i osobnim odnosima s Vučićem za koga je rekao da ima njegovu veliku podršku.

Ogromna zasluga Vučića

– To je moj stav. Uvijek sam ga pokazivao i uvijek ću ga i pokazivati. Veoma smo zahvali za sve što je učinio za Republiku Srpsku. I sada se odjednom pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši – rekao je Dodik.

Srbija i RS su, tvrdi je Dodik, “izložene mnogim negativnim tendencijama koje dolaze sa Zapada, od ostrašćenih političkih elita i biće t potrebno mnogo jedinstva da se to obrani”.

Dodik smatra da je ogromna zasluga Vučića za današnju Srbiju, koja je ekonomski i politički stabilna, jak regionalni faktor.

On je dodao i da je privržen stavu da je politika koju Vučić vodi dovela do toga da se Srbije mijenja i da može pomoći i Republici Srpskoj.

Na navode da se sastajao sa episkom diseldorfskim i cijele Njemačke Grigorijem, Dodik je odgovorio da s njim ne dijeli političke stavove.

– Oni koji se žele baviti politikom ne mogu se istovremeno baviti i najodgovornijim poslom u Crkvi. Treba ostati odvojenost Crkve i države. U procesu kada je aktualan proces izbora novog poglavara SPC, apsolutno podržavam napore naše Crkve da do toga dođe na jedan transparentan način – objasnio je Dodik.

Suradnja s vladikom Grigorijem

Koga god da izabere SPC, Dodik je rekao da će za njega biti prihvatljiv i podržan.

Dodik je podsjetio da je imao dobru suradnju s vladikom Grigorijem dok je službovao u Hercegovini, ali da tada njegovo djelovanje na političkom planu nije bilo vidljivo i nije bilo nikakvih namjera.

– Njegov pristup miješanju u politički život nije dobar. To ne koristi Crkvi i ne pomaže državi. Jedinstveno SPC i države je najvidljivije kroz očuvanje naših nacionalnih interesa – ocijenio je Dodik./HMS/