Published On: Pet, pro 30th, 2016

DODIK: Sljedeće godine vrlo važan referendum u RS-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će RS sljedeće godine izaći na jedan veoma važan referendum za njenu budućnost.
Dodik je rekao da će o tome kasnije upoznati javnost, ali da će prethodno pokušati okupiti sve srpske političke snage jer smatra da nitko u RS-u nema pravo biti izvan odlučivanja o važnim pitanjima.
Predsjednik RS-a naveo je da je sprovedeni referendum o 9. siječnju, bio izraz volje srpskog naroda, te da se RS na taj način borila i izborila za svoja prava.
“Održali smo referendum i pokazali da sve ocjene o njemu ne stoje. To je bio miran, dostojanstven dan u kojem je narod izašao da glasa na bazi osjećaja i potrebe da osigura svoju slobodu. A mi znamo da bez slobode nema ni mira na ovim prostorima”, rekao je Dodik.
On je naveo da je referendum pravo RS-a o kojem više nema razgovora, te da se pripremaju izmjene zakona kako bi organizacija referenduma bila još lakša.
“Hoćemo li upotrijebiti referendum? Hoćemo, kad god bude prilike i ocjene da bi trebalo. Ovaj narod se mora navići izlaziti na referendum. Da nismo imali referendum, mnogi bi razumjeli da smo slabi i nejaki, a s referendumom smo jaki i važni. Neki ne odustaju od diskutirnja o tome, ali mogu misliti što hoće. Referendum je izraz našeg opredjeljenja, veoma je legitiman i pravičan”, kaže Dodik.
On je istaknuo da je oporba u RS pokušala biti u priči o referendumu i da je glasovala za odluku o njegovom sprovođenju, međutim, kada su stranci “pritisli”, oporbenjaci su shvatili da je to opasno i da gube mentore.
“To je bila atmosfera u kojoj se očekivalo da će pobijediti Hillary Clinton i da će kazniti Dodika, pa su neki prvaci iz oporbenog bloka išli po medijima iz FBiH i pričali da se kazni RS zbog referenduma. Oni su veoma brzo napustili priču o referendumu i počeli s kvalifikacijama da to nije narodni, već Dodikov referendum, smatrajući da će time diskvalificirati tu vrstu priče. Naravno, narod im nije povjerovao i to je njihov veliki gubitak”, poručio je Dodik.
On je ocijenio da je “oporba izgubljena u dokazivanju da jesu ono što nisu i da nisu ono što jesu”.
“Referendum je pokazao mnogo stvari i lica, a ostaje upisano da je narod RS-a ove godine održao prvi referendum o Danu RS-a. Time je odbacio licemjerje, zloupotrebe i političko mešetarstvo Sarajeva putem Ustavnog suda”, kaže Dodik.
On je naglasio da će RS uvijek izaći na referendum kada budu ugrožena njena prava i slobode.
“Vjerojatno će u priču o referendumu ući i ovi iz SDS-a jer su izgubili svoje mentore, a to su Amerikanci. Ova će im veleposlanica veoma brzo otići”, kaže Dodik./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>