Published On: Uto, stu 16th, 2021

DODIK: Shvatio sam, Srbi su zločinci, a oni koje su ubijali muslimani su građani!

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je otkrivanje spomen-ploče na Kazanima, u sarajevskoj općini Stari Grad, na kojoj piše “ubijenim sugrađanima” potvrda da ni nova generacija političara koju predstavlja vlast u gradu Sarajevu nije spremna suočiti se s prošlošću i priznati što se na Kazanima zaista dogodilo.

– Izostavljanjem činjenice da su na Kazanima mučki ubijeni sarajevski Srbi i to u mnogo većem broju od onog koji se nudi na ploči koja je otkrivena pokazuje se da Bošnjaci, bilo kojoj stranci pripadali, i dalje skrivaju zločin ne nazivajući ga pravim imenom, izjavio je Dodik.

Otkriti ploču, a sakriti tko su žrtve, naglasio je Dodik, manir je politike koju je desetljećima u BiH promivirao Alija Izetbegović i njegova stranka.

– Samo par kilometara od Kazana na zgradi Vijećnice uporno stoji ploča na kojoj piše “Na ovom mjestu su srpski zločinci zapalili Nacionalnu biblioteku BiH”. Kako su zločinci dobili nacionalnu pripadnost na Vijećnici, a žrtve na Kazanima nisu?! To je pitanje s kojim treba da se suoče i gradske vlasti Sarajeva, ali i svi u BiH koji govore o pomirenju i suživotu – ukazao je Dodik.

Zato ploča, koja je jučer otkrivena na Kazanima, naglasio je Dodik, ne govori o nečijoj želji za pomirenjem, već o održavanju stereotipa u BiH da su zločinci u ratu bili Srbi, a oni koje su muslimani mučki pobili su bili građani.

– Kada već nisu bili spremni napisati tko su žrtve, a tko zločinci bolje bi bilo da tu i takvu ploču nisu ni postavljali – ocijenio je Dodik.

Osvrnuvši se na prisustvo Christiana Schmidta na tom događaju, Dodik je konstatirao da to govori da je njegov dolazak u BiH u službi politika koje su i jučer sakrile žrtve ratnog Sarajava.

Na Kazanima je jučer otkriveno spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tijekom 1992. i 1993. godine.

Bošnjački političari Sarajeva gotovo trideset godina skrivaju točan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

Službeno je pronađeno oko 30 leševa dok se sumnja da je u jame na Trebeviću, od 1992. do 1995. godine, bačeno više od stotinu tijela ubijenih Srba iz Sarajeva.

Proces traženja tijela nikada nije sproveden do kraja.

Ubojstvastva Srba su vršili pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je zapovjedao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu./Srna/HMS/

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
16 dana prije

Niti što dodati niti oduzeti.

Boris
Boris
Odgovori   Ganga🐉
15 dana prije

Tako je…

Dostan
Dostan
16 dana prije

Očekujem promptnu reakciju dežurnih gradŽanera, avlijaša i firgauna da nam na pravi način “objasne i razjasne” ovu izjavu zatim šta se u stvari desilo na Kazanima, da je to zasluženo itd, itd. Na kraju,naravno, naravno, biće izveden zaključak da je g. Dodik “najveće zlo koje se pojavilo u svemiru” kao i svi koji ga podržavaju.

Boris
Boris
Odgovori   Dostan
15 dana prije

Dobro si. Tačno.

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
16 dana prije

GRADZANI SU KLALI I CINILI ZLOCINE U SAMO ODBRANI OD OVIH KOLIKO VIDIM PENZIONERA.POGANA BALJAD.

Boris
Boris
Odgovori   GROF OD ROGACA
15 dana prije

Još ih je dole u jami bar još 200. A gdje su oni što je Juka ubijao u fiskulturnoj sali kod Zvezdice na Trgu Zavnobiha? A gdje su moje komšije Srbi što su Jukini svaku noć po porodicu izvodili iz stana?

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

Podrška predsjedniče iz HRHB..

Boris
Boris
Odgovori   Anonimac
15 dana prije

Zajedno smo jači!

Boris
Boris
15 dana prije

Oj drugovi jel vam žao, rastanak se primakao…

većina
većina
Odgovori   Boris
15 dana prije

jah….morate kući….pa dobro,vrijeme je i bilo