Published On: Čet, sij 9th, 2014

Dodik se ponovno obrušio na BiH, najavljuje neovisnost RS-a

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovo se obrušio na Bosnu i Hercegovinu, ističući da je “neuspješna zemlja i naveo da se ona sve više razumije kao teško održiva”, dok Republika Srpska (RS), kako kaže, ima namjeru da bude trajna, da jača svoju autonomiju iu budućem vremenu samostalnost.

 

-Imamo namjeru da u vremenima koja dolaze ojačamo i našu samostalnost. Mislimo da je to legitimno, da je dozvoljeno i nije protivno međunarodnom pravu – ustvrdio je Dodik na svečanoj akademiji u povodu Dana RS-a.

 

On kaže da “danas živjeti u BiH nije lako”.

-BiH se uporno dokazuje kao loše mjesto za život. RS nema koristi od BiH. RS za BiH još uvijek odvaja mnogo – ustvrdio je Dodik i naveo da stranci više ne donose odluke i ne mogu više nikoga da smijene, već ih bira narod.

 

-Želimo surađivati ​​sa svima – kazao je on, ali i dodao da “Dejton” nije uspio i “nije ni trebao da napravi BiH, kako neki žele”.

 

-Sva greška dejtonskog procesa je u tome što se “Dejton” nije provodio kako je napisano, nego je kreiran kako su neki razmišljali i htjeli da bude. Zato je danas BiH neuspješna zemlja i zato njena pozicija kao takve može se sve više razumije kao teško održiva “.

 

Ipak, naveo je da će RS nastaviti provodi Dejtonski sporazum, te da RS ne želi nikome da čini zlo, ali traži da se ona uvažava i poštuje.

 

-Danas je RS faktor bez kojeg se ne mogu donositi odluke u BiH – rekao je Dodik na svečanoj akademiji u povodu Dana RS-a.

 

Govorio je io tome da će o sudjelovanju BiH u NATO savezu odlučiti narod u RS na referendumu, koji će biti organiziran onog trentka kada to bude trebalo.

 

-Sada ne želimo biti dio onih koji će u BiH dati svoju suglasnost da BiH krene ka NATO integracijama i da se tamo nađe, a da imamo NATO granicu na Drinu. Mi to nećemo i nikada nećemo dati suglasnost da budemo dio te velike organizacije mimo Srbije i njenog sudjelovanja u tome … – Poručio je Dodik.

 

Ponovio je stav da RS želi da se BiH kreće ka Europskoj uniji, pod uvjetom da je taj entitet vidljiv u tom procesu i da “ne izgubi svoj identitet”.

 

-Mi smo državotvoran narod koji ne pravi državu radi države, nego kao jamstvo nacionalne slobode i razvoja – ustvrdio je on i dodao da je RS nastala na osnovama domaćeg i međunarodnog prava te da je danas “važan i odlučujući dio državne zajednice BiH”.

 

Naveo je i da je RS bila i “ostala izraz volje srpskog naroda da bude svoj na svome ponosan i ravnopravan s drugim narodima, s kojima je vijekovima živio na ovim prostorima, u različitim državama i teritorijalnim okvirima”.

 

-Naš način života ne želimo namećemo nikome drugom, ali ne želimo da nama kao pojedincima i narodu budu nametnute vrijednosti koje nam nisu svojstvene, niti da budemo mojorizirani pod plaštom univerzalnih demokratskih načela, koji ne vode računa o tome da u ovoj državi žive tri ravnopravna, ali ne tako jednaka naroda – kazao je Dodik i dodao da su “prepoznate takve tendencije”.

 

-Budite uvjereni da nismo naivni da pristanemo na bilo kakvo rješenje koje će umanjiti našu autonomiju i nadležnosti. RS pokazuje svoju sposobnost, a njena samoodrživost je već dokazana … – Rekao je, između ostalog, entitetski predsjednik.

 

Akademiji, koja je održana u Kulturnom centru Banski dvor, osim predstavnika srpskih vlasti u RS-u i institucijama BiH, prisustvovao je ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, ministrica energetike, razvoja i zaštite okoliša Srbije Zorana Mihajlović, patrijarh srpski Irinej, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske Milorad Pupovac i drugi gosti.

 

Danas će biti održan i svečani prijem u zgradi Vlade RS-a, au povodu Dana RS-a.