Published On: Pet, pro 3rd, 2021

DODIK SE IZ MOSKVE VRAĆA S PODRŠKOM: Putina je interesiralo ima li RS pravo na oružane snage, neizravne poreze i pravosuđe

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da je zadovoljan razgovorom, te da su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Dodik je istakao da je Putin upoznat s detaljima, te da ga je interesiralo sve ono što je aktualno – od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, do statusa Republike Srpske i ustavnih rješenja.

Najviše vremena razgovarali su o razvoju političke situacije u BiH. I ono što je najvažnije, naglasio je Dodik, jeste podrška Putina i Rusije.

Dodik je rekao da je veoma ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svijetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija na kojoj se čuju problemi Republike Srpske.

Istaknuo je da je impresivno da jedna mala Republika Srpska plijeni pažnju i samog predsjednika Putina i te velike drage zemlje.

Putin je, kako je rekao Dodik, objektivan, nije ohrabrivao da se učini nešto što bi bilo loše prema drugome, već želi da podrži sve napore za miran i demokratski razvoj.

 

Dodao je da se u Rusiji traži način da se pomogne, a ne da se nametne, što on cijeni.

Putin je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Daytonskog sporazuma, održavanju mira i potrebi što većeg angažmana za razgovor s različitim partnerima. Јednako tako, pružio je podršku i činjenici da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da samo entiteti i narodi mogu da dovedu do određenih promjena i da bi, sve što bi bilo nametnuto, imalo loš prolaz u budućnosti – rekao je Dodik u razgovoru za politički magazin Pečat RTRS-a.

Dodik je rekao da s Putinom nije razgovarao o mogućim sankcijama protiv njega. Bitnija tema, je, prema njegovim riječima, bila predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

Putina je interesiralo da li mi po Ustavu i Daytonskom sporazumu imamo pravo na oružane snage, neizravne poreze i pravosuđe. Rekao sam mu da je to funkcioniralo i da su to međunarodni zapadni partneri ukinuli. Njemu je najvažnije bilo da se zna je li to u skladu s Ustavom ili nije – naglasio je Dodik.

On je naveo da je Putin izrazio interesiranje i u vezi imovine entiteta, te pitao kako je moguće da netko uzme imovinu tek tako.

Rekao sam mu da se Republici Srpskoj želi nametnuti da uđe u Parlament BiH i tako donese zakon u kome bi dala Bosni i Hercegovini imovinu kojom mi već raspolažemo 20 i nešto godina i koja je definirana Daytonskim sporazumom. Sve ono što pripada entitetima je njihovo. Putin je rekao da to razumije – istaknuo je Dodik i dodao da Republika Srpska brani svoju imovinu i da će Rusija dati podršku tom pitanju.

Dodik je od Putina dobio obećanje da će cijena plina za Republiku Srpsku ostati ista.

Drago mi je da sam dobio podršku od Putina da će za nas ista cijena plina ostati. Podržat će se izgradnja plinovoda koji planiramo sutra da dogovorimo s direktorom Gasproma u Sankt Peterburgu – rekao je Dodik.

On je istaknuo da je Gasprom zainteresiran za suradnju sa R. Srpskom, te da je ranije dogovorena gradnja plinovoda i dvije elektrane na plin u Republici Srpskoj.

 Јa to sada želim ojačati i postaviti na temelje. Da Srbija gradi dovodni plinovod do Republike Srpske i da mi nastavimo dalje od Drine do Banja Luke i Novog Grada – naveo je Dodik.

Dodik je najavio da postoji velika šansa da gradnja plinovoda počne već naredne godine.

guest
8 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments