Published On: Čet, svi 13th, 2021

DODIK S MITSOTAKISOM DOGOVORIO: Za građane BiH isti režim ulaska kao za građane Srbije – Hrvatski Medijski Servis

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom dogovorio da se za građane BiH utvrdi isti tretman ulaska u Grčku, kao i za građane Srbije.

Dodik je pojasnio da to znači da će građani BiH moći slobodno koristiti ta prava i da lakše uđu u Grčku za vrijeme godišnjih odmora.

“Mislim da je to dobra vijest za sve građane”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da je na sastancima s Mitsotakisom i s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom bilo riječi o razvoju bilateralnih odnosa.

“BiH i Grčka nemaju otvorenih pitanja. Posebno sam ukazao da su odnosi Grčke s BiH isključivo u okviru Republike Srpske i da smo u tom pogledu ponosni na dobre odnose koje smo imali u prošlosti, ali i zahvalni na pomoć i podršku koju su oni nama pružali u proteklo vrijeme”, rekao je Dodik.

On je zahvalio za činjenicu da Grčka nije pristala da bude dio snaga koje su u okviru NATO saveza bombardirale Republiku Srpsku i srpski narod.

“To je nešto za što srpski narod treba ostati trajno zahvalan”, istaknuo je Dodik.

On je naveo da je na sastancima ukazao i na potrebu bolje ekonomske suradnje, te ocijenio da u tom pogledu postoje dobre pretpostavke.

Dogovoreno je, dodao je Dodik, da zamjenik ministra vanjskih poslova za ekonomsku diplomaciju dođe u posjetu Sarajevu i Banjaluci, kako bi se otvorile mogućnosti za što bolju suradnju.

“Očekujemo da se to dogodi u narednom vremenu”, rekao je Dodik.

On je naveo da je sugovornike upoznao s aktualnim zbivanjima u BiH, te ukazao na činjenicu da je to veoma složena državna zajednica, u kojoj se primjenjuje Daytonski mirovni sporazum, a koji je međunarodna zajednica dovela u poziciju degradacije.

Dodik je ukazao i da BiH sve ove godine pokazuje da egzistira i živi isključivo zbog međunarodnog angažmana, koji se ogleda kroz činjenicu da u njoj postoji visoki predstavnik i da u Ustavnom sudu ima troje stranih sudaca.

“Jesmo za europske integracije, ali smatramo da zemlja koja je pod nekom vrstom međunarodnog prorektorata veoma teško može računati na ispunjavanje uvjeta, a to je da je suverena i stabilna, jer BiH to nije”, rekao je Dodik.

On je izrazio želju BiH za europskim integracijama, ali napomenuo da to ne ovisi samo od nje.

“Ti kriteriji koji su visoko podignuti izmjenom posljednjih procedura i više su usmjereni ka tome da mi to ne dosegnemo nego da uspijemo ispuniti”, smatra Dodik.

On je naveo da je sugovornike upoznao s činjenicom da Srbi ne mogu prihvatiti članstvo u NATO, imajući u vidu da su Srbi u Republici Srpskoj, ali i Srbiji, bombardiranii od ove vojne alijanse.

“Ukazao sam i na duple međunarodne standarde u pogledu Kosova i Metohije i Republike Srpske i svega onoga što je važno u svim razgovorima i debatama u Republici Srpskoj i BiH, ali i regiji povodom same BiH”, rekao je Dodik./HMS/