Published On: Čet, ožu. 2nd, 2017

DODIK S LAVROVIM: Mi nismo avanturisti, referenduma u Srpskoj neće biti. Osim ako nas ne natjeraju na to…

MOSKVA – Moskva je zabrinuta zbog pokušaja da se izmijeni Dejtonski sporazum, uz podršku Zapada, izjavio je danas šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Moskvi.

Lavrov je naglasio da je stav Rusije zasnovan na sporazumima koji su do sada postignuti, naročito, tijekom sastanka Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenio je TASS S.

Prema njegovim riječima, cilj tih sporazuma je da osiguraju “strogu usklađenost” s Daytonskim sporazumom i spriječe kršenje prava konstitutivnih naroda.

“Nedavni pokušaji da se preispitaju ovi principi izazivaju zabrinutost. Znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči na te pokušaje ili ih otvoreno podržavaju. Mi smo poduzimali aktivne korake kako bi ih zadržali unutar granica koje odobravaju Ujedinjene nacija”, tvrdi Lavrov.

Dodik je prethodno za TAS S rekao u Moskvi da neće biti referenduma o neovisnosti Republike Srpske iako bi mnogi to htjeli.

“Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizirati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rješenja . To je sasvim logično u političkom životu”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da bi Srpska najviše odgovaralo kada bi se BiH vratila “slovu” Daytonskog sporazuma.

“To bi bila BiH u kojoj bi mi mogli biti, inače u bilo kojoj drugoj BiH teško će nam biti da ostanemo”, rekao je Dodik.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer