Published On: Sri, lip 22nd, 2016

DODIK: RS odbacuje prilagođavanje SSP-a, a organizirat će i vlastiti popis stanovništva

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da ne očekuje da će srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić glasati za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s EU, jer RS u tom slučaju godišnje gubi 150 milijuna KM.

Ističući da taj entitet želi zaštiti svoje interese, Dodik je rekao da očekuje da se sastanu srpski predstavnici iz RS-a i dužnosnici tog entiteta u bh.institucijama da bi se dogovorili dalji koraci, nakon što je i Vlada RS-a rekla “ne” predloženim izmjenama SSP-a.

On je kazao da nisu prihvatljive izmjene tog dokumenta, jer se za BiH ne dozvoljava reciprocitet u robnoj razmjeni, dok se za Hrvatsku želi omogućiti da izvozi u BiH robu i proizvode kao u vrijeme CEFTA sporazuma.

O ovim stavovima danas je upoznao veleposlanika Njemačke u BiH Helbacha i šefa Delegacije EU u BiH Wigemarka, kojima je, kaže, ponovio da je za RS neprihvatljiva odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. svibnja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

Europskim diplomatama je, naveo je, rekao da je stav entitetskog parlamenta da će se srpski predstavnici povući iz Središnjeg izbornog povjerenstva i Agencije za statistiku BiH i neće dati legitimitet radu tih instititucija, ukoliko se Jukićeva odluka ne povuče i ne postigne konsenzus u vezi s metodologojom.

– Ramotrit će se mogućnost da RS usvoji svoj zakon i objavi rezultate popisa. Ukoliko to ne bude moglo, samostalno ćemo provesti popis u RS-u i priopćiti rezultate popisa – ustvrdio je Dodik navodeći da RS neće razgovarati o drugim pitanjima ukoliko se popis ne riješi u skladu sa zakonom.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, jasno je, tvrdi, da je bila špekulacija i laž da je odluka o tom mehanizmu usvojena 26. siječnja, što sada vide, naveo je, i predstavnici RS-u u institucijama BiH.

– Ako hoće mehanizam korodinacije mora se otkloniti bila kakva mogućnost preglasavanja – naglasio je Dodik navodeći da se ispostavilo da u vezi s mehanizmom koordinacije ništa nije dogovoreno.

Ponovio je da se u BiH moraju uvažavati stavovi RS-a.

– Što će nam BiH ako ne služi za afirmaciju nijednog interesa RS-a? Ako hoće da se uvažavamo i dogovaramo, onda u redu – kazao je entitetski predsjednik. /Fena/HMS