Published On: Pet, ožu. 31st, 2017

DODIK: RS ima sve pretpostavke biti država, Tadićevu izaslaniku dao sam 10 minuta da stigne do Gradiške


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je tijekom mandata premijera Srbije Aleksandra Vučića promijenjeno lice Srbije, koja je postala značajan međunarodni i regionalni faktor.

Dodik je ocijenio da je situacija na Balkanu složena, jer je regija naviknuta na destabiliziranu Srbiju, koja nije jaka i snažna.

“Srbija je sada postala značajan međunarodni i regionalni faktor. Promijenjeno je njeno lice i vidim na koji način se prema njoj ophode. Kada izuzmete sva povijesna neslaganja, vidjet ćete da je Sarajevo naviknuto da ima priotitet i bez obzira što uradilo, uvijek je bilo podržano”, rekao je Dodik na Televiziji Happy, gdje je sinoć gostovao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da međunarodna zajednica sada drugačije posmatra Srbiju i službeni Beograd.

“Sada i stranci moraju malo voditi računa kada nešto pokušavaju učiniti. To je učinilo nervoznim Bakira Izetbegovića u pokušajima da napravi nekoliko gluposti, koje je učinio”, rekao je Dodik.

Na pitanje zna li da međunarodna zajednica pritiska Vučića da ga uhiti i žrtvuje za EU, Dodik je rekao da pretpostavlja da ima takvih pritisaka i da ih je bilo i prije.

“Međutim, ja u Republici Srpskoj radim svoj posao, koji je složen i izazovan. Republika Srpska je dio BiH, ali sa značajnim državnim ovlaštenjima. Ima sve pretpostavke da je država, ima teritorij, narod, izvršnu vlast i sve funkcionira”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da postoje i neki drugi koji misle da je Republika Srpska bila samo “ekces”, da treba polako da se ugasi i da sve pređe na razinu BiH, dodajući da se on tome suprotstavlja i da zbog toga nekima u međunarodnoj zajednici nije po volji.

Dodik kaže da od njega nitko nije tražio “neko određeno ponašanje” od kada je Aleksandar Vučić premijer Srbije, kao što je to bio slučaj dok je predsjednik Srbije bio Boris Tadić.

On je naveo da mu je iz ureda nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića stigao izaslanik da mu kaže kako se treba ponašati.

“Moj odgovor na to je bio – imaš deset minuta da odeš do Gradiške… Ne možete danas biti lider u Republici Srpskoj ili Srbiji, a da nema nekakvih pritisaka”, rekao je Dodik, navodeći da je njemu teško prijetiti i da to ne dozvoljava.

Dodik je istaknuo da svi znaju da stranci vjeruju u to da je najbolje da se Republika Srpska i Srbija zavade i da onda mogu mešetariti.

On je naveo da sa Vučićem razgovara o razim pitanjima i da je bilo trenutaka kada nisu bili suglasni, ali da su uvijek znali što jedan i drugi misle.

On je istaknuo da se u Srebrenici kada je napadnut Vučić pokazalo jedno sasvim drugo lice BiH, koja nije za sve ovo vrijeme uspjela  procesuirati jedan “očigledan pokušaj ubojstva”.

“Kod Bošnjaka u BiH postoji jedna organizirana struktura koja ne dozvoljava da se to procesuira”, rekao je Dodik.

Što se tiče pokušaja destabilizacije Balkana, Dodik je rekao da se neki stranci vježbaju na BiH.

“Mi za njih uopće nismo važni. Vježbaju se za neke ozbiljnije situacije kao što je Sirija. Mnogi koji su bili u Sarajevu u minornim misijama kasnije su otišli na Kosovo, a sad tko zna gdje. To su psi rata, oni traže ljude koji hoće da budu podanici, a ne koji će da kreiraju situaciju”, rekao je Dodik./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer