Published On: Sri, ožu 10th, 2021

DODIK: Rekao sam Palmeru da je RS protiv dolaska visokog predstavnika i da treba razmišljati o mirnom razlazu

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine brani pravo Republike Srpske da se visoki predstavnik bira u skladu s Aneksom 10 Daytonskog sporazuma koji definira način njegovog izbora tako da se s time slože i to traže zemlje potpisnice tog aneksa, među kojima je i Srpska, javlja RTRS.

Dodik je naglasio da se stav Srpske i njenih institucija u tom pogledu mora poštovati.

On je potvrdio da je razgovarao sa specijalnim predstavnikom State departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmerom o situaciji u BiH i da mu je rekao da je Srpska protiv dolaska visokog predstavnika.

– Rekao sam mu i da BiH ne funkcionira i da treba da razmišljati o mirnom razlazu. Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati – naveo je Dodik u završnoj riječi u Skupštini o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH /Dejtonskog sporazuma/ u razdoblju razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

On je zahvalio svim sudionicima u skupštinskoj raspravi i dodao da treba podržati predložene zaključke u vezi s ovom točkom dnevnog reda.

Dodik je rekao da je oporba Srpske na današnjoj posebnoj sjednici u parlamentu iznijela brojne laži pa je napustila, iako se radi o važnim pitanjima.

On je dodao da takvi postupci najbolje govori o oporbi.