Published On: Fri, Aug 9th, 2013

Dodik: Reis Kavazović bi trebao znati da ne postoji bosanski jezik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najoštrije je osudio fizički napad na Nezira Dardagana koji se dogodio u Zvorniku na veliki muslimanski praznik Bajram.

Navodeći da u RS-u, kao demokratskoj zajednici, danas se živi u miru i toleranciji i građani bilo koje vjerske i nacionalne pripadnosti mogu neometano da slave svoje praznike, Dodik je ocijenio da svi oni koji na bilo koji način, a posebno primjenom sile pokušavaju to poremetiti, moraju biti oštro sankcionirani.

-Želim da pohvalim policiju, koja je za veoma kratko vrijeme pronašla počinioce ovog fizičkog napada, a od policije i pravosudnih organa očekujem da u potpunosti riješe ovaj nemio događaj i počinioce adekvatno sankcionišu – naveo je Dodik u pisanoj izjavi.

Također, pohvalio je i praznične želje reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da se živi u slozi i miru, ali u isto vrijeme želi i da ga podsjeti da „ne postoji bosanski jezik, kako to reis voli dezinformirati javnost“.

-Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali se on ne može nazivati bosanskim, nego bošnjačkim. Obilježje jezika nosi obilježje naroda. Reis Kavazović bi trebao znati da u BiH žive ljudi koji govore srpski i hrvatski jezik i koji nisu spremni da se odreknu činjenice da je jezik dio njihovog identiteta – navodi entitetski predsjednik.

FENA