Published On: Pet, srp 15th, 2016

DODIK: Referendum o Danu RS je vlasništvo naroda

BANJA LUKA – Predsjednik RS Milorad Dodik u obraćanju zastupnicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS rekao je da se referendum, kao način izjašnjavanja naroda, koristi u iznimnim situacijama, a izjašnjavanje građana o Danu RS takva je situacija. Dodik je istakao da je i odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj je 9. siječnja Dan RS, neustavan, pokušaj razgradnje RS, te da na ovaj način može biti zaustavljen.

“Nakon referenduma vratit ćemo se u Skupštinu i donijeti zakon da je 9. januar Dan RS. Ne samo da izrazimo volju naroda, već i da odbacimo nametanje odluka “, rekao je Dodik. Kazao je kako ovaj referendum mora biti vlasništvo svih, ne samo onih koji su ga predložili, već vlasništvo naroda. Dodik je istaknuo kako je važno da RS održi pravo da odlučuje o sebi, te da ni međunarodna zajednica neće moći to osporiti.

Dodik smatra da međunarodni faktor nema namjeru da afirmiše Dejtonski sporazum, već da ga razgradi preko visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Predsjednik RS-a obratio se zastupnicima nakon uvodnog izlaganja predlagatelja. U Prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma o Danu Republike navodi se da će referendum biti održan 25. rujna i da se raspisuje na cijeloj teritoriji RS. Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković istaknuo je da referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9 siječnja obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

“Odluka Ustavnog suda BiH od 26. studenog prošle godine, koja je donesena na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i kojom se proglašava neustavnim član tri-be Zakona o praznicima Republike Srpske, sporna je s više aspekata, prije svega pravnog , ali i aspekta legitimnosti donositelja odluke, utjecaja vanjskih faktora i skrivenih namjera iza takve odluke “, rekao je Višković.

On je, obrazlažući Prijedlog odluke u ime predlagatelja, podsjetio da je nakon što su Odlukom Ustavnog suda iz 2006. osporene odredbe Zakona o slavama i svetkovinama Republike Srpske, Narodna skupština Srpske, “u zakonodavnom postupku provedenom sukladno važećim propisima Republike Srpske, donijela Zakon o praznicima Republike Srpske koji je objavljen u ‘Službenom glasniku “.

“U vrijeme donošenja Zakona o blagdanima svi konstitutivni narodi i ostali imali su svoje predstavnike u Vijeću naroda RS i mogućnost osporavanja Zakona, kao i mogućnost podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu Srpskoj”, dodao je Višković. Prema njegovim riječima, promatrajući s pravnog aspekta i imajući u vidu činjenicu da je Odluka Ustavnog suda BiH iz 2006. godine izvršena, vidljivo je da bi ponovno ocjenjivanje zakonodavstva o praznicima RS bilo u suprotnosti s pravnim pravilom o presuđenoj stvari.

On podsjeća da Ustavni sud BiH u spornoj odluci navodi da nije sporna sama zakonska odredba, već u meritumu Odluke ističe njezin povijesni kontekst i značaj, kao i praksu obilježavanja Dana Republike. “Ustavni sud BiH može ocjenjivati ​​ustavnost samo konkretne pravne norme, što u ovom slučaju ne čini već izlazi iz svoje nadležnosti i stvara pravnu normu koja nema, uzurpirajući nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske”, dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, s obzirom da pravna norma nema, Ustavni sud BiH je morao da odbaci zahtjev predlagatelja, a sve u skladu sa sudskom praksom i odredbama Pravila Ustavnog suda. Višković je ponovio da su u Republici Srpskoj republički praznici odvojeni od vjerskih i da je Dan Republike, 9. siječnja, u Zakonu o praznicima Republike Srpske određen kao sekularni praznik i potpuno odvojen od vjerskih praznika koji su normirani u drugim odrebama Zakona.

“Ovakvo zakonsko određenje Dana Republike onemogućava njegovo povezivanje s danom Svetog arhiđakona Stefana, vjerskog blagdana koji se proslavlja vijekovima, ili bilo kojim drugim vjerskim blagdanom, što je potvrđeno iu točkama 36 i 38 Podneska Venecijanske komisije od 14. listopada 2013. godine, a koja ga je sačinila na zahtjev Ustavnog suda BiH “, dodao je Višković.

On je napomenuo da je, bez obzira na sve činjenice, 26. studenog prošle godine Ustavni sud BiH donio odluku kojom osporava odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, te da je ova odluka donesena preglasavanjem. Višković je naveo da se zbog toga u Prijedlogu odluke o raspisivanju referenduma navodi da je apsolutno neprihvatljivo da Ustavni sud jedne države djeluje bez Zakona o Ustavnom sudu i da članovi Ustavnog suda jedne države budu strani državljani. On je rekao da su povodom ove odluke Ustavnog suda BiH, predsjednici svih relevantnih političkih stranaka iz Republike Srpske, predstavnici institucija vlasti Srpskoj, kao i predstavnici Republike Srpske u institucijama vlasti u zajedničkim institucijama BiH, potpisali zajedničku izjavu.

U toj izjavi se, između ostalog, traži da Ustavni sud poništi Odluku od 26. studenog prošle godine, kao i da predstavnici Republike Srpske zahtijevaju od Parlamentarne skupštine BiH da u roku od 120 dana usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH po kojem Ustavni sud BiH neće imati strane suca u svom sastavu.

Višković je rekao da se u izjavi navodi da će, ukoliko u roku od 120 dana od potpisivanja izjave Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, političke stranke u tom roku donijeti odluku hoće li sudjelovati u daljnjem radu zajedničkih institucija BiH. “S obzirom na činjenicu da je od potpisivanja ove izjave prošlo više od sedam mjeseci, a da su bošnjačke političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH blokirale usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH, smatramo da su ispunjeni svi uvjeti navedeni u Izjavi političkih predstavnika Republike Srpske, kao i da postoji opravdana potreba, a na temelju članka 70 točke 5 Ustava Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, za donošenje odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Danu Republike “, dodao je Višković.

On je ocijenio da postoji očito upravljanje odlukama Ustavnog suda BiH, što je potvrđeno i pismom koje je ova institucija prije nekoliko dana uputila Narodnoj skupštini Republike Srpske. “Ova institucija traži da Skupština odgovori što je poduzeto da bude izvršena odluka o Danu Republike. Ustavni sud BiH to čini na dan kada su sve političke stranke iz Srpske postigle suglasnost i donijele odluku da bude održan referendum o Danu Repbulike.

Njihova odluka o Danu Republike je politički, a ne pravni akt i njezino provođenje je upitno “, rekao je Višković. On je napomenuo da referendum predstavlja oblik demokratskog izražavanja volje građana. “Potrebno je izvršiti reviziju odluka Ustavnog suda BiH. Narodna skupština poziva tijela, institucije i predstavnike Srpske u institucijama BiH, kao i političke stranke sa sjedištem u Srpskoj da štite interese Republike Srpske i njenih građana u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, zaključio je Višković .

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić tvrdi da će organiziranjem referenduma o Danu Republike biti preglasani Bošnjaci i Hrvati u Srpskoj. “Koalicija ‘Domovina’ ne može sudjelovati u donošenju odluke o održavanju referenduma o Danu Republike. Srpske predstavnici u BiH govore o 1. ožujku 1992. godine kao o datumu kada su Srbi preglasani na ovim prostorima, a sada žele preglasaju druga dva naroda” , rekao je Bratić.

On kaže da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštivati. “Neozbiljno je da Narodna skupština Republike Srpske donese odluku o referendumu, umjesto da štiti zakonitost i ustavnost odluka”, dodao je Bratić, koji tvrdi da je Dan Republike Srpske i vjerski praznik. On je ponovio da referendum u Republici Srpskoj može izazvati i održavanje nekog drugog referenduma u BiH. Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić rekao je da su obilježavanjem 9. siječnja – Dana Republike Srpske diskriminirani Bošnjaci i Hrvati u Srpskoj.

“Nitko od Bošnjaka i Hrvata nije protiv Dana Republke Srpskoj, ali smo protiv da to bude 9 siječnja i krsna slava. Taj dan bi trebalo da svi osjećamo kao svoj, a ne samo Srbi”, rekao je Čivić. Za provođenje referenduma biće formirana Republička komisija. Prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma podnijeli su klubovi zastupnika SNSD-a, SDS-SRS Republike Srpske, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, zastupnička skupina Napredna Srpske i samostalni poslanik Ilija Stevančević. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović trenutno je dao pauzu na sjednici parlamenta od 20 minuta na zahtjev Kluba zastupnika Koalicije “Domovina”.

Koalicija “Domovina” pauzu je zatražila zbog, kako su naveli, antidejtosnke tematike u Narodnoj skupštini, koja razmatra Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma o Danu Republike. Zastupnici ove koalicije su zatražili da i materijali za današnju posebu skupštinsku sjednicu budu dostavljeni na “bosanskom” jeziku.

Zastupnici političkih partija sa sjedištem u Srpskoj, u poslaničkoj raspravi, oštro su reagirali na zahtjev zastupnika Koalicije “Domovina” Nedima Čivića da Srpske mora odabrati drugi datum za obilježavanje Dana Republike, navodeći da će biti obilježavan 9 siječnja – Dan Republike i održan referendum .