Published On: Uto, sij 9th, 2018

Dodik: Referendum je pravo RS i novi Ustav ćemo donijeti na taj način

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas „da se RS neće odreći prava na referendum, svaki put kada ocijeni da je ugrožena njena suština i prava te da će na referendumu donijeti i novi Ustav koji je već dijelom napisan i u skladu je s Dayonskim sporazumom“.

-Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost. Tražit ćemo i čekati jedinstvo svih političkih subjekata i stranaka u RS oko tog pitanja. Referendum je naše ustavno i zakonsko pravo koje nam nitko ne može oduzeti, garantirano poveljom UN-a koja daje pravo narodima na samoopredjeljenje, a naš narod ima to pravo – ustvrdio je Dodik.

Na Akademiji u povodu 9. siječnja, Dana RS-a, kojim je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da, iako neki žele drugačije prikazati, RS nema problem s BiH, onakvom kako je potpisano u Daytonu i u Parizu.

Za BiH je rekao kako je zajednica dva entiteta, bez čije suglasnosti se ne može usvojiti nijedna odluka…, te kako ju je takvom odredio Daytonski sporazum, a ne ovakvu kakva je sada nastala nametnutim odlukama visokih predstavnika.

-Borba za RS još uvijek nije završena, jer ataci na njena prava utvrđena Daytonskim sporazumom, na njene institucije i praznike ne jenjavaju i ne prestaju. Zato neće prestati ni naše htjenje da jačamo RS, činimo boljom, naprednijom, slobodnijom i naravno samostalnijom, onako kako je zapisano u Daytonskom sporazumu. Neprihvatljivo da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu. BiH ne može biti samo po mjeri jednim, jer je to onda šteta za sve. Time se razara mir, stabilnost i šansa za njen opstanak – ustvrdio je Dodik navodeći da RS nitko ne može oduzeti administrativnim mjerama.

Dodik je i ovaj put nekoliko puta RS „nazvao državom koja štiti prava i slobode svih građana bez obzira na vjeru, naciju ili neko druge opredjeljenje“ te dodao da će RS vratiti „otete“ nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju, a „međunarodnim kriminalcem“ nazvao je bivšeg visokog predstavnika Paddy Ashdowna, jer je „najviše kršio Daytonski sporazum i međunarodno pravo“.

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović je u obraćanju rekao da se RS uvijek raduje gospodarskim uspjesima Srbije i obratno, jer samo snažna i stabilna Srbija može da bude oslonac RS-a i garantira, kako to predviđa Daytonski sporazum, mir i stabilnost BiH.

-I mi dobro razumijemo da nema jake i čvrste Srbije, bez snažne RS. Poštujemo naše komšije, teritorijalni integritet svih naši susjeda, ali volimo RS, svoj narod i to pravo nitko neće moći oduzeti – dodao je Stefanović.

Akademija je održana pod sloganom „Misli na otadžbinu“, a na njenom početku intonirane su himne RS-a i Srbije, „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Obraćanje je imao i glumac Lazar Ristovski koji je govorio o potrebi da RS i Srbija „budu jedno“.

Skupu su osim srpskih zvaničnika u RS i njenih predstavnika u vlasti na nivou BiH, nazočili predsjednik Južne Osetije Anatolije Bilibov, veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, glavni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković, patrijarh srpski Irinej.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare